Hírek

2017.08.06. 17:50

Egy csipetnyi titok - Nemzetközi hírű lett a rétesfesztivál

TÓTSZERDAHELY Narancs almával és körte mazsolával is került szombaton az édességekbe az iskola udvarán megtartott 17. Tótszerdahelyi rétesfesztiválon.

Benedek Bálint

Liszt, só, margarin, tojás, valamint langyos víz. No és egy csipetnyi tótszerdahelyi titok adja a finom rétestésztát.- A neheze csak ez után következik, annyira kinyújtjuk, hogy szinte átlátni a tésztán - mondta a helyi Szilágyi Sándorné és Benzsay Attiláné. - A hagyományos recept alapján túró vagy káposzta került bele töltelékként, de manapság több újítást kipróbálunk, az idősebbek is nyitottak az új ízkombinációkra. A tepsibe, esetleg hőálló kerámiatálba került finomságokat alaposan meglocsoljuk tejszínnel, olajjal, ettől lesz „tocsogós”.A szervezők jóvoltából az eddig megszerzett tudást ezúttal átadták a legifjabb generációnak is. A harmadik osztályos Kőrösi Korinának és Proszenyák Mirának a vérében van a réteskészítés: egyedül állították össze a tésztát, és még a tölteléket is jó érzékkel adagolták. Határozottságukat látva jövőre a tinédzserek is neveznek

Tislér István, a vendéglátó település polgármestere kifejezetten örült annak, hogy a nagy forróság ellenére 12 gárda nevezett, köztük visszatérő horvát vendégekkel.

Az eszteregnyei Szorgos Méhecskék csapatának tagjai, Végh Imréné és Cseh Lina változatos ízesítésű réteseket kínáltak Fotó: Gergely Szilárd

- A fesztiválunk nemzetközivé nőtte ki magát, azt már mindenki tudja, hogy az itt kínált rétesnek párja nincsen - tette hozzá a településvezető. - Komoly cukrászmester, az azóta elhunyt Pataki János azt mondta: tanulni jön hozzánk, ami valljuk be, komoly elismerés.

Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében kiemelte: a gasztronómiai seregszemle egyik fontos sarokpontja lehet a hamarosan induló Mura-programnak, hisz ezen keresztül rengeteg turistát csalogathatnak a horvát ajkú területekre. Hasonlóan vélekedett Gugán János, az országos horvát önkormányzat elnöke, szerinte a tótszerdahelyiek ötlete egyedülálló, ugyanis a gasztronómián keresztül a régi horvát népszokásokba enged betekintést.

Fotó: Gergely Szilárd

A réteseket ezúttal Prikryl József Venesz József-díjas mesterszakács és három segítője bírálta. A fesztivál rétese címet ezúttal a siklósiak barackos-túrós finomsága érdemelte ki.

Eredmények. Túrós: 1. Vadvirágok, 2. Mura Menti Ízőrzők, 3. Szerdahelyi Gyerekek (mindannyian Tótszerdahely). Tökös-mákos: 1. Mura Menti Ízőrzők, 2. Csibe Csapat (Letenye), 3. Szorgos Méhecskék (Eszteregnye). Egyéb: 1. Szorgos Méhecskék, valamint Balázs és Csapata (Letenye).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!