Egy csipetnyi titok - Nemzetközi hírű lett a rétesfesztivál

2017. augusztus 07., 09:10 szerző: Benedek Bálint
komment
TÓTSZERDAHELY Narancs almával és körte mazsolával is került szombaton az édességekbe az iskola udvarán megtartott 17. Tótszerdahelyi rétesfesztiválon.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Liszt, só, margarin, tojás, valamint langyos víz. No és egy csipetnyi tótszerdahelyi titok adja a finom rétestésztát.- A neheze csak ez után következik, annyira kinyújtjuk, hogy szinte átlátni a tésztán - mondta a helyi Szilágyi Sándorné és Benzsay Attiláné. - A hagyományos recept alapján túró vagy káposzta került bele töltelékként, de manapság több újítást kipróbálunk, az idősebbek is nyitottak az új ízkombinációkra. A tepsibe, esetleg hőálló kerámiatálba került finomságokat alaposan meglocsoljuk tejszínnel, olajjal, ettől lesz „tocsogós”.A szervezők jóvoltából az eddig megszerzett tudást ezúttal átadták a legifjabb generációnak is. A harmadik osztályos Kőrösi Korinának és Proszenyák Mirának a vérében van a réteskészítés: egyedül állították össze a tésztát, és még a tölteléket is jó érzékkel adagolták. Határozottságukat látva jövőre a tinédzserek is neveznek

Tislér István, a vendéglátó település polgármestere kifejezetten örült annak, hogy a nagy forróság ellenére 12 gárda nevezett, köztük visszatérő horvát vendégekkel.

Az eszteregnyei Szorgos Méhecskék csapatának tagjai, Végh Imréné és Cseh Lina változatos ízesítésű réteseket kínáltak Fotó: Gergely Szilárd

- A fesztiválunk nemzetközivé nőtte ki magát, azt már mindenki tudja, hogy az itt kínált rétesnek párja nincsen - tette hozzá a településvezető. - Komoly cukrászmester, az azóta elhunyt Pataki János azt mondta: tanulni jön hozzánk, ami valljuk be, komoly elismerés.

Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében kiemelte: a gasztronómiai seregszemle egyik fontos sarokpontja lehet a hamarosan induló Mura-programnak, hisz’ ezen keresztül rengeteg turistát csalogathatnak a horvát ajkú területekre. Hasonlóan vélekedett Gugán János, az országos horvát önkormányzat elnöke, szerinte a tótszerdahelyiek ötlete egyedülálló, ugyanis a gasztronómián keresztül a régi horvát népszokásokba enged betekintést.

Fotó: Gergely Szilárd

A réteseket ezúttal Prikryl József Venesz József-díjas mesterszakács és három segítője bírálta. A fesztivál rétese címet ezúttal a siklósiak barackos-túrós finomsága érdemelte ki.

Eredmények. Túrós: 1. Vadvirágok, 2. Mura Menti Ízőrzők, 3. Szerdahelyi Gyerekek (mindannyian Tótszerdahely). Tökös-mákos: 1. Mura Menti Ízőrzők, 2. Csibe Csapat (Letenye), 3. Szorgos Méhecskék (Eszteregnye). Egyéb: 1. Szorgos Méhecskék, valamint Balázs és Csapata (Letenye).

 

Benedek Bálint

2017. augusztus 07., 09:10 szerző: Benedek Bálint

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...