Hírek

2015.08.01. 06:03

Egy dél-zalai településen lesz az egyik menekülttábor

Sormás - A dél-zalai településen létesít ideiglenes befogadóállomást a hazánkba érkező menekültek számára a kormány, mely a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

Horváth-Balogh Attila

Az erről szóló kormányrendelet a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. Az országban Sormáson kívül még a Baranya megyei Martonfán épül menekülttábor.

Mint azt az MTI a témával kapcsolatos tudósításában jelezte: a tervezett táborokról Kovács Zoltán kormányszóvivő is beszélt korábban. Elmondta, hogy a kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, illetve a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható büdzsét. A pluszforrásból sátortáborok létrehozására, lakott területen lévő befogadóállomások áthelyezésére is költenek.

Sormás polgármestere, Pőcze Edit érdeklődésünkre azt mondta: pénteken késő este értesült a híradásokból a tervezett lépésről, melyről idáig senki nem tájékoztatta. Azt mondta, számára a legfontosabb a település lakóinak érdeke és biztonsága. "Eddig nyugalomban éltek, reméljük, eztán is így lesz, s bízunk benne, hogy a hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne zavarjuk egymást a menekültekkel". Hozzáfűzte: a híradásokból számára úgy tűnik, a kormány tántoríthatatlan az ügyben, hiszen kinyilvánította, hogy a beruházáshoz nem kell beszerezni semmilyen építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt, vagy településképi véleményezési eljárást lefolytatni és településképi bejelentési eljárásra sincs szükség. Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy nagyon hamar elkészül a tábor.

A tábort vélhetően a volt a laktanya és a lokátorállomás területén hozzák létre. Az önkormányzat régóta kérte az illetékes minisztériumtól a hajdani katonai objektumok átadását iparterület céljára, legutoljára tavasszal, ám erre ezidáig nem került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!