Hírek

2016.05.24. 15:32

Egy évet késik az átadás – Idén készül el a vasútállomás épülete

Keszthely - Az eredetileg tervezett tavaly év vége helyett várhatóan az idei esztendő végén fejeződik be a vasútállomás felújítása. A munkálatok során nem várt problémákkal szembesültek a kivitelezők, így késik a befejezés. Ottjártunkkor azonban nem folyt munka a területen.

Keszey Ágnes

Teljesen megújul a keszthelyi vasútállomás épülete: megtörténik a felvételi épület és a fedett - nyitott nyári váró komplex belső és külső felújítása, átalakítása. A homlokzat - és tető rekonstrukciója mellett nyílászárókat is cserélnek és belsőépítészeti munkálatok is sorra kerülnek. Korszerűsítik az épületgépészeti- és villamossági rendszert, s megújul az utastájékoztató és az üzemi rendszer is. A közel 310 millió forintos beruházást uniós forrásból valósítja meg a vasúttársaság. A munkálatok várható befejezése – mint ahogy az állomásépület elé kihelyezett táblán is szerepel – a tervek szerint 2015 negyedik negyedéve lett volna, ám az épület felújítása még nem fejeződött be.

„Az épület rossz műszaki állapota miatt a kivitelezés során felszínre kerültek olyan újratervezést és pótmunkát igénylő akadályok, amelyek a műszaki teljesítés határidejét kitolják.  A műszaki átadás-átvételi eljárás, valamint azt követő használatbavételi engedélyezési eljárás átfutási idejét figyelembe véve az állomás várhatóan 2016 végén nyitható meg az utazóközönség számára.” – közölte érdeklődésünkre a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

A megújuló épület átadásáig – mint ahogy más állomásfelújításoknál is szokásos – a jegyet konténerpénztárban válthatják meg az utasok. A MÁV közlése szerint emiatt tavaly nyáron sem tapasztaltak problémát. Érdeklődésünkre a cég kommunikációs részlege megírta, hogy az állomás rekonstrukciója miatt külön nem kell készülni a nyári menetrendi időszakra.


A helyszínen ottjártunkkor éppen semmilyen munka nem folyt. A MÁV kedden jelezte, hogy ezzel kapcsolatos kérdésünkkel keressük a külsős kivitelezőt.

Az SZ-L Bau Építőipari és Kereskedelmi Kft.-től - többszöri érdeklődésünk után - azt a választ kaptuk, hogy szerdán szolgálnak információval.

A vasúttársaság egyébként a kivitelezés során lényeges szempontnak tekintette a védett molnárfecskék élőhelyének megóvását. A költési és az elvonulási időszak végéig biztosították a büféépületen található fecskefészkek háborítatlanságát. A felújítási munkák ezért itt tavaly szeptember után kezdődtek. A szakemberek mintegy 200 műfészket helyeztek el és védőhálót is felszereltek, hogy a  munkák kevésbé zavarják a fecskéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!