Hírek

2017.01.12. 18:55

Százezer halott katona - Megemlékezések a megyében a tragikus áttörés emléknapján

A zalai települések emlékműveinél is lerótták kegyeletüket az utódok, akik a doni katonai katasztrófa áldozataira, hősiességükre emlékeztek.

Korosa Titanilla

Zalaegerszegen a Hősök kertjében, az Október 6. téren Balaicz Zoltán polgármester délután öt órakor szólt a 74 évvel ezelőtt, a második világháború egyik orosz hadszínterén, a Don-kanyarban, a jéghideg téli napon lezajlott magyar katonai tragédiáról. A megemlékezés során H. Horváth Gyula szavalatát és imáját hallgathatták meg a gyertyagyújtásra összegyűlt megyeszékhelyi tisztelgők.

Balról: dr. Kovács Gábor jegyző, Balaicz Zoltán polgármester és Vadvári Tibor alpolgármester a zalaegerszegi megemlékezésen

Nagykanizsán a temetőben a Hadirokkantak Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetség helyi hadigondozottak klubja tegnap a temetői emlékműnél hajtott fejet. Gyertyát gyújtottak a háborúban és a doni harcokban elesett hozzátartozókért.– A második világháborúban orosz földön a magyarokkal védték a német seregeket, hogy azok megmeneküljenek – mondta emlékező beszédében Gerencsér József, a helyi klub vezetője. – Kétségtelenül ez volt a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezete.

Emlékezők a kanizsai temetőben. Jobbról Tóth Nándor alpolgármester is fejet hajtott a Don-kanyarban elesettek előtt<br> Fotó: Szakony Attila

Gerencsér József a megemlékezésen hozzátette: a Don-kanyarban a szovjetek hatalmas ereje felmorzsolta a védelmi vonalat, ahol a felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek és vesztek oda az orosz télben.

- A tagjaink közül többeknek is személyes érintettsége van, sokak édesapái odavesztek a borzalmakban - tette hozzá az elnök. - A tragikus események családokat vertek szét és ezzel együtt életeket változtattak meg, ezért minden évben emlékezünk a szeretteinkre.

Tormaföldén a két világháború hőseinek emlékművénél gyűltek össze a résztvevők csendes megemlékezésre a doni áttörés tragikus emléknapján. Itt Gaál László önkormányzati képviselő hívta életre a rendezvényt. Mint mondta: fontosnak érzik, hogy a múlthoz való ragaszkodásukat kifejezzék és emlékezzenek a több mint 40 ezer, a Donnál elesett magyar katonára. Hajdu László polgármester arról beszélt: szeretnének a településen nagyobb hangsúlyt fektetni a nevezetes események, ünnepnapok, évfordulók megtartására, valamint az emlékművek felújítását is folyamatosan végzik.

Mécsest gyújtottak a tormaföldiek az áldozatok emlékére. Balról Gaál László, mellette Hajdu László az emlékműnél

És hogy mi is történt 1942-ben? Miután november 22-én befejeződött Sztálingrádnál a 6. német hadsereg körülzárása, megkezdődött a csapatok fölmorzsolása. A gyűrű biztosítására 1942 decemberében a Vörös Hadsereg délnyugat felé szorította a 2. magyar hadseregtől délre álló olasz csapatokat. Ugyanezzel a céllal, részben a Voronyezs elleni támadás előkészületeként, 1943. január 12-én - tehát tegnap éppen 74 éve - a 2. magyar hadsereg által védett, 200 kilométer hosszú Don menti terepszakaszon is támadásba lendültek a jelentős páncélos erőkkel támogatott szovjet hadosztályok. A túlerejű offenzíva már az első napokban több helyen áttörte a magyarok védővonalát. Az eredetileg több mint kétszázezres magyar hadsereg, amely már az előző hónapok hídfőcsatáiban is jelentős veszteségeket (26-27 ezer fő) szenvedett, hatékony légierő és légvédelem, kellő számú páncélosegység és páncéloselhárító fegyver hiányában és egyéb hadieszközökben és ellátmányban is problémákkal küszködve, fokozatosan darabokra szakadt, megsemmisült. A kemény hidegben visszavonuló katonákat az ellenségen kívül a fagy is tizedelte: több tízezren maradtak holtan a csatatereken. Elveszett körülbelül 100-120 ezer magyar katona - a pontos számadatot megállapítani sosem lehetett. A hadsereg maradványait április végén hazaszállították, a parancsnokság a működését április 30-án beszüntette. A Donhoz vezényelt katonák között 1942-ben elsőként érkeztek és utolsóként távozhattak a zalai hadosztályok. Közülük Závodszky István parancsnokra, zalaegerszegi posztumusz díszpolgárra és saját nagyapjára is emlékezett Balaicz Zoltán tegnapi beszédében.

(Lapunk 2012-ben a 70. évfordulón Molnár András történész segítségével cikksorozatot közölt a Donnál szolgáló zalaiak sorsáról.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!