Hírek

2017.01.13. 14:45

Egy kis kutyaetikett, utcai kutyakalamajka ellen

Nagykanizsa – A kutya jó pár méterrel gazdája előtt jár, aki viszont észre sem veszi, hogy az eb elcsatangolt. Csak akkor eszmél fel, amikor felháborodott hangot hall. Kedvence belegabalyodott egy járókelőbe, amit a tulaj azzal nyugtáz: nyugi, nem harap!

Szabó Zsófia

Napjában milliószor előfordulnak hasonló esetek utcán, parkokban, zöldövezetben. Ha csak annyi történik, hogy a kutyus véletlenül „összekoccan" mással, nem tragédia. Az viszont igen, ha komolyabb baleset származik az „ütközésből", és még a gazdának áll följebb.

Jogszabályok rendelkeznek arról, hogy közterületen csak pórázon szabad sétáltatni a házikedvenceket.

– A problémát leginkább az okozza, hogy sokan tíz méter hosszúra is kiereszthető flexiszáron vezetik a kutyáikat. S figyelmen kívül hagyják, hogy rajtuk kívül mások is közlekednek az utcán – mondta Bognár Attila, a Kanizsai Kutyás Szabadidő és Sportegyesület elnöke. – Valóban van jogi szabályozása az állatok nyílt terepen történő sétáltatásának, ám olyan végrehajtó szerv nincs, amely a gyakorlatban ellenőrizné a megfelelő alkalmazását.

Nyilván nem kell rács mögött tartani a kutyákat, ám ha az utcára visszük sétálni az ebeket, nem árt tisztában lenni azzal, hogy ott mások is közlekednek. Képünk illusztráció Fotó: Szakony Attila

A tréner megjegyezte: jobbára a nem megfelelően oktatott ebek okoznak galibát. A képzett jószágok, amelyek engedelmességi tanfolyamon vettek részt, megtanulják, hogyan kell zajban, emberforgatagban viselkedni. Egyúttal a gazdáik is tanulnak pórázkezelési ismereteket. Például azt, hogy maximum másfél méteres száron szabad sétáltatni az utcán a kutyát.

– Vannak ebek, így a harci kutyák is, amelyeket szocializációs tréning után sem tanácsos közterületre vinni, mert egy váratlan hanghatás is támadásra késztetheti őket.

Mit tehetünk, ha villámsebességgel vágtat felénk a kutya, a gazdi pedig sehol?

– Kis testű kutya ellen egy felnőtt csak-csak tud védekezni, virágnyelven szólva, „elhárító" lábemeléssel. Idős, vagy fizikailag rossz állapotban lévő ember, egy kisgyerek viszont már tehetetlen. Nagy testű kutyák ellen pedig szinte mindnyájan azok vagyunk. Sok kutya, különösen a vehemensebbek, támadásnak veheti, ha rúgunk felé.

Bognár Attila szerint azt a helyzetet sem könnyű „orvosolni", amikor az utcán sétáló kutyák „szembetalálkoznak".

– Ha megszagolgatják egymást, barátkoznak, az nem gond. Viszont azonos nemű, eltérő méretű ebeknél, különösen, ha nem képzettek, történhetnek összecsapások. Ilyenkor, amit rögtön meg kell tennünk, hogy nem hagyjuk szemezni a kutyákat. A fejüket el kell fordítani, majd azonnal elvinni őket egymástól, lehetőleg jó messzire.

– Azonban amíg sokan „pótlékként" tartanak kutyát, az említett problémával nem lehet mit kezdeni – fűzte hozzá a szakember. – Egy tanfolyam ugyan felvértezi alapvető ismeretekkel az ebtulajdonosokat, viszont a hanyagság ellen nem létezik tréning, legalábbis kétlábúaknak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!