Hírek

2014.04.24. 09:27

Újabb epres hervad Lakhegyen

Lakhegy – A falu korábban a béke szigete volt, mindenki értetlenül áll az utóbbi időszak kártételei előtt – idézzük Méhes Máté polgármester szavait.

Horváth A. Attila

Csütörtökön ismét Lakhegyre hívtak bennünket, ezúttal Goldfinger Dávid gazdálkodó. Mint tegnap megjelent, egy másik, helyi termelőnél is elpusztították az eper ültetvényt, gyomirtószerrel. Nem sokkal távolabb a Goldfinger család földjén is hasonló látvány fogadott bennünket csütörtökön.

– Pár nappal ezelőtt vettük észre a pusztulást, azóta igyekeztünk stresszmentesítő szerrel kezelni a növényeket, de valószínűleg megsemmisülnek. Összesen 11 ezer tövet ültettünk, amiből mintegy 10 ezer tönkrement a gyomirtózástól. Tavaly augusztusban a legnagyobb szárazságban ültettük, jelentős gépi munkával készítettük elő a talajt. Három pótkocsi szerves trágya lett aláforgatva, a szükséges műtrágya is, negyven köbméter vizet hoztunk ki az ültetéskor – mondta Goldfinger Dávid érzékeltetve, mekkora anyagi áldozattal és munkával hozták létre az ültetvényt. Mint mondta, milliós nagyságrendű a káruk, az eper idén termett volna először.

Gyomirtószertől fonnyadó növényt mutat Goldfinger Dávid, mögötte a pusztuló eper sorok (Fotó: Katona Tibor)

 

A faluban levő lakásukon azt is elmondták, hogy nem csak emiatt nyugtalanok. Mint közölték, valakik egy ideje folyamatosan zaklatják őket.

– Korábban, az egyik éjjel az udvarunkban hajtották a malacokat. Lefűrészelték a lakatot, hogy az üszőink elszabaduljanak. Tavaly almafa csemetéket vágtak ki. Aztán a sorozatos feljelentések. Feljelentettek már bennünket a húsfeldolgozás és az állattartás miatt is. Nemrég járt nálunk az állategészségügyi hatóság ellenőrizni, mert valaki azt közölte velük, hogy az udvarunkból folyik ki a vér és a trágyalé, az udvaron pedig elhullott állattetemek vannak. Természetesen mind alaptalan vádaskodások, minden hatósági vizsgálat bennünket igazolt – mondta Goldfinger László. Azt is megemlítették, hogy az interneten rájuk vonatkozó fenyegetések jelentek meg. Kérdésünkre, vajon lehet-e összefüggés a két elpusztított epres esete között, Goldfinger László azt mondta, szerinte ugyanaz tehette mindkettőt.

- A béke szigete volt Lakhegy, és most mindenki értetlenül áll ezek előtt az események előtt. Régóta polgármester vagyok, de ilyesmi még sohasem történt, nem tudjuk, ki tehette – válaszolta érdeklődésünkre Méhes Máté polgármester. A rendőrségtől érdeklődve annyit tudtunk meg, ez ügyben is megindult a nyomozás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!