Hírek

2016.11.05. 17:50

Egy művészlélek több oldalról

LENTI - Szüleim azt szokták mondani, hogy csináljam, amit szeretek és ehhez találjam meg az embereket, akik megfizetnek érte. Engem ez vezérelt végig. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy eddigi életem során olyan dolgokkal foglalkozhattam, amit szerettem csinálni. Ilyen - egyben hobbi is - a tánc és a fotózás. Nehéz megtalálni az egyensúlyt, de most már mindkét dolog van, működik, próbálom szívből csinálni - mondta Michalovics Mónika fotós és hastánc- oktató.

Korosa Titanilla

Michalovics Mónika lenti hastáncoktató tánc- és zeneszeretete már gyerekkorában kialakult. A zenetagozatos általános iskola mellett megismerkedett a művészi tornával, a jazzbalettel, társas táncokkal, majd évekig az ír sztepptánccal foglalkozott.

- Az ír sztepp keménysége után lágyabb, nőiesebb mozgásformát kerestem, így találtam rá a hastáncra - mesélte. - Magával ragadott a tánc improvizatív oldala, éreztem, hogy ez az, amit mindig is kerestem. Most már közel 12 éve foglalkozom ezzel. Annak idején még a megyében nem igazán volt lehetőség ezt megtanulni, az alapokat egy keszthelyi workshopon sajátítottam el, az oktatói képzést pedig Budapesten végeztem, így lettem hivatásos oktató.

Fotó: Michalovics Mónika

Ezután több településen is szerveződött hastánccsoport, jelenleg Letenyén van legtöbb elfoglaltsága táncosaival. Időközben megszületett kisfia, Petike is, aki hamarosan óvodás lesz, azóta a családdal is egyeztetni kell az oktatást és a fellépéseket.

Mint mondta: úgy látja, manapság a női és a férfiszerepek egyre inkább összemosódnak. A hastánc segít a nőknek megtalálni magukban az istennőt, visszatalálni nőiességükhöz. Emellett a spiritualitása az, ami vonzóvá teszi, hiszen meditatív jellegű, ha magasabb szinten műveljük, vagy talán pontosabb az a megfogalmazás, hogy ha minél mélyebben elmerülünk benne.

- Tanítványaim közül a legkisebb 4, a legidősebb 67 éves körül volt, vagyis széles a skála, de pont abban rejlik a szépsége is, hogy minden nő más és más, ugyanazon mozdulatsor másként mutat egy vékonyabb vagy egy teltebb hölgyön.

A harmincas éveinek közepén járó hastáncoktató a mai sokoldalú családanya ékes példája. A háziasszonyi teendők, a gyermeknevelés és a hastánc mellett magát sem hanyagolja el, valamint nemrég hivatásos fotós is lett.

- Van azért leeresztős időszakom nekem is, de próbálok odafigyelni magamra, amennyire lehet. Úgy érzem, jót tesz a kor, egyre érettebbek vagyunk már mi, nők ennyi idősen, harmincon túl, és egyre jobban megéljük nőiségünket - tette hozzá.

Rátérve a fotózásra, nem mehetünk el amellett, hogy ezzel a tevékenységgel a családi hagyományt viszi tovább, hiszen szülei - az egykori Pintér Stúdió fotográfusai - által már gyerekként magába szívta a mesterség fogásait és a vegyszergőz illatát.

- Általános iskolás voltam, amikor megépült a stúdió - emlékezett vissza. - Közben otthon a lakásban volt még a labor. Gyerekként bejártuk szüleimmel a környéket egy-egy fotózás alkalmával, sok élményt szereztünk. Ma is ezt a lelkületet keresem a fotózásban, megtalálni a különlegességeket, olyan helyeket és dolgokat, amiket nem mindenki vesz észre. Nemrég elvégeztem a fotósiskolát is, immár másodszor, hiszen évekkel ezelőtt már sorra került, viszont a záróvizsgám hiányzott, akkor fontosabb volt a szerelem - mondta mosolyogva. - De ezt most pótoltam. Azért is tartom ezt fontosnak, mert apukám halála után édesanyámmal szerettük volna újra beindítani a stúdiót, közben eltelt annyi idő, hogy nem fogadták el az iskolát, úgyhogy újra végigjártam és levizsgáztam. A sors iróniája, hogy közben édesanyám is meghalt.

Azt mondja, jelenleg az útkeresés időszakát éli, de a fotózást mindenképpen tovább viszi.

- Hagyom, hogy megtaláljanak a dolgok, nyitott szemmel járok, figyelem a jeleket, és - eddigi tapasztalataim szerint - meg is találnak azok a dolgok amik kellenek. De nem kell erőltetni, mert annál inkább nem jön össze - zárta végezetül.

- Arra törekszem, hogy életem minden területén meg tudjak maradni úgy, hogy szívből csináljam és valahogy meg is éljek belőle - mondta Michalovics Mónika. - Pécsi József fotóművész szavaival élve: A fényképezőnek kétféle szeme van. Mindkettő lát, de csak az egyik lát meg. A gép szeme tökéletes műszer, amely nem téved, de üres és pontos természetmásoló szerszám. A másik szemet belső tűz éleszti, és meleg tekintetéből alkotóerejű fény árad szét. Úgy gondolom, mindenféle művészet úgy működik igazán, ha nem a kényszer vezérli. Emellett egy fotósnak vizuális nevelő és nem félrenevelő feladata is van, ez nagy felelősség, és emellett szükség van még alázatra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!