Hírek

2017.03.31. 11:09

Egy végvár is lehet világítótorony

A kanizsai gimnázium zsinórban harmadszor adta az ország legjobb programozóját.

Pásztor András

A középiskolák rangsorát évek óta vezető neves fővárosi gimnáziumok már három éve képtelenek legyűrni a kanizsai Batthyány Lajos Gimnázium programozóit. Az elmúlt két évben Erdős Márton, míg az idén Busa Máté előtt voltak kénytelenek fejet hajtani az OKTV döntőn.

A fentiekből természetesen nem lehet levonni azt a következtetést, hogy eltűnt volna a szakadék a vidéki és a fővárosi középiskolák eredményességét illetően. De azt sem lehet a véletlenre vagy a szerencsére fogni, ha egy középiskola – bármilyen tantárgyból – zsinórban háromszor nyeri meg az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt. Azaz a végvárak is lehetnek világítótornyok, s ebben az értelemben a kanizsai Batthyány Lajos Gimnázium (BLG) ide sorolandó.

Busa Máté, az ország legjobb középiskolai programozója ráadásul még csak 11. osztályos, azaz jövőre megismételheti ezt a sikert.

A kanizsai gimnázium informatika szakköre elég népszerű. A diákok szeretik azt a felfogást, amit Erdősné Németh Ágnes képvisel
Fotó: Szakony Attila

– A falumban, Bánokszentgyörgyön végeztem az általános iskolát, s már ekkor nagyon szerettem a matematikát – emlékezett vissza Máté. – A matek iránti szeretetem vezetett Nagykanizsára, ahol Erdős Gábor szakköreit látogattam. Az, hogy melyik iskolában tanuljak tovább, nem volt kérdés, hiszen tudtam, hogy a szakkörvezetőm a BLG-ben oktat. Ő volt az, aki megkérdezte, volna-e kedvem kipróbálni az informatikát és a programozást, amit történetesen a tanár úr felesége, Erdősné Németh Ágnes tanít.

Máté nagyon hamar ráérzett a programozás nyelvére, egyre több időt töltött délutánonként a szakköri közegben, sőt odahaza is órákat gyakorolt a számítógép előtt. Mint mondta: a családban sokáig őt keresték, ha valakinek rakoncátlankodott a laptopja vagy a számítógépe, de ma már szinte mindenki tudja, hogy az operációs rendszer újratelepítése nem az ő asztala. A programozás viszont igen, Máté legutóbb nagymamáját örvendeztette meg egy olyan algoritmussal, amelyik másodpercek alatt képes megoldani a sudokut, így a nagyi leellenőrizheti, helyesen oldotta-e meg a rejtvényt.

– A programozási feladatok más gondolkodásmódot igényelnek, mint ami egy matekpélda megoldásához szükséges, gyakran olyan összetett problémákat kell apró részekre bontani, melyekhez külön kell algoritmusokat programozni. Az idei országos döntőben például raktárbázis optimalizálását kellett leprogramozni, figyelve a helykihasználásra, mivel a konténerek különböző méretűek voltak.

Az idei országos döntőben egyébként öt probléma megoldására hat órát kaptak a diákok, de Máténak cirka négy óra is elegendő volt a maximális, száz százalékos teljesítményhez.

– Amikor Máté az országos döntőben négy óra után kilépett a teremből, már tudtam, hogy jó eredményt ér el, ő ugyanis nem az a fajta srác, aki félbehagyja a feladatot vagy feladja a „harcot” – árulta el Erdősné Németh Ágnes, Máté felkészítő tanára, aki szerint tanítványa remekül felkészült a megmérettetésre. – Van, hozzá tehetsége és volt hozzá szorgalma is, ez utóbbi elengedhetetlen ezen a szinten. Az én feladatom pedig az volt, hogy mindig új kihívás elé állítsam, miközben arra is figyelni kellett, hogy mindig a megfelelő nehézségű problémákkal foglalkozzon.

Busa Máté, a Batthyány Lajos Gimnázium 11. osztályos diákja és felkészítő tanára, Erdősné Németh Ágnes az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny előtt még csak a homokba írta helyezéssel kapcsolatos reményeit. Mostanra viszont kőbe lehet vésni, hogy a  bánokszentgyörgyi srác az ország legjobb középiskolai programozója

Az idei győzelem egyébként Erdősné Németh Ágnesnek is fontos volt. Hogy miért?

– Az előző két évben a fiam, Marci nyerte az országos versenyt, így mindenképpen szerettem volna bebizonyítani, hogy más diákot is képes vagyok eljuttatni erre a szintre – magyarázta a tanárnő, aki szerint a BLG mára felkerült az ország programozói térképére. – Nem azért nehéz felvenni a versenyt a neves fővárosi középiskolákkal, mert esetleg vidéken gyengébb képességűek lennének a tanárok, hanem azért, mert a top-gimnáziumokba osztályonként 10-20 olyan tehetséges diák van, aki egymást is folyamatosan inspirálja a még jobb eredmény elérésében.

Az országos első hely persze több éves közös munka eredménye, ennyi idő alatt tanár és diák kapcsolata sokkal szorosabbra fűződik. Erdősné Németh Ágnes ennél is profánabbul fogalmaz, amikor azt mondja: az utóbbi hónapokban gyakorlatilag elválaszthatatlanok voltak egymástól, ha éppen úgy adódott este tízkor beszéltek a közösségi oldalon.

A BLG informatikai, programozó szakkörében egyébként az utánpótlás is erős.

– Szerencsére akad még itt jópár tehetséges fiatal, aki néhány éven belül beérhet és hasonló eredményt produkálhat – mondta a pedagógus. – Az OKTV kisebbeknek szóló előversenyében, a Nemes Tihamér Programozó Versenyen Csertán András csak az első fordulóban nézett el valamit és így a (három holtversenyes első helyezett diák mögött) a 4. helyen végzett, míg Pőcze Barnabás egy kis hiba miatt a 9. helyre csúszott a hihetetlenül erős, feltörekvő mezőnyben.

Visszatérve azonban Busa Mátéra, nem meglepő, hogy a bánokszentgyörgyi fiatalembernek eltökélt szándéka a továbbtanulás, reményei szerint az érettségi után bekerül az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) speciális tehetséggondozó programjába. Ennek egyik feltétele a programozó diákolimpián, azaz világversenyen való résztvétel. Jelentjük, Máté ebben a versenyben is jó úton halad a célja felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!