Hírek

2014.09.16. 17:20

Ha nem maradt, aki gondozza a temetőt

Tornyiszentmiklós - Zala megye 39 zsidó temetőjéből a 14. felújítása fejeződött be a közelmúltban. Tornyiszentmiklóson kedden adták át a helyreállított sírkertet.

Gyuricza Ferenc

 

A községtől északkeletre, a falu külterületén található temetőben először a zalaegerszegi zsidó hitközség elnöke, Siklósi Vilmos szólt az egybegyűltekhez, ennek során azt  az átgondolt és tudatosan elvégzett folyamatot méltatta, ami egyedülálló az országban. Zalában ugyanis van remény  arra, hogy a  Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, továbbá a megyei és az érintett helyi önkormányzatok összefogásával belátható időn, öt-hat éven belül valamennyi temető helyreállítása megvalósuljon.

– A zsidó emlékhelyek közül a temetőknek nagyon fontos szerepük van – folytatta a hitközség elnöke. – Sok településen egyedül a  temető mutatja, hogy ott is éltek zsidók, akik tagjai voltak a helyi közösségnek.

Siklósi Vilmos emellett kitért arra is, hogy a holokauszt szinte a teljes vidéki zsidóságot kipusztította. Aki túlélte a II. világháború borzalmait, az sem tért haza, inkább máshol kezdte újraépíteni életét, vagy ha mégis, akkor is jellemzően rövid idő múlva nagyobb városokba költözött.

– A múlt emlékei közül a temető köt legsajátosabb módon elődeinkhez és történelmünkhöz – kezdte beszédét a megyei önkormányzatot képviselő Pácsonyi Imre, aki arra is utalt, hogy nincs lehangolóbb látvány egy gondozatlan, ápolatlan temetőnél, ezért  kötelessége jelen korunk társadalmának felvállalni az izraelita sírkertek rendbetételét.

Goldschmied István, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség keszthelyi elnöke helyezi el az emlékezés kövét az átadási ünnepség után a felújított tornyiszentmiklósi temetőben. Fotó: Gyuricza Ferenc

A tornyiszentmiklósi temető viszonylag kisebb méretű, ez abból is adódik, hogy a faluban nem alakult ki nagyobb zsidó közösség. A helytörténetkutatással foglalkozó Kulcsár József szerint 22 fő volt a legnagyobb létszám, amit feljegyeztek. Úgy tudja, az utolsó tornyiszentmiklósi zsidók   a két világháború között, 1935-ben hagyták el a települést.

Az avató kapcsán a község polgármestere, Völgyi Péter is szólt, többek közt arról beszélt, hogy a helyiek vállalják a temető gondozását. Siklósi Vilmos pedig olyan javaslattal állt elő, hogy cseh és szlovák mintára a zsidó temetőket jelölni kellene a turista útvonalakon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!