Hírek

2017.02.21. 16:14

Költségvetés: Egyensúlyban a maradvány bevonásával

Zalaszentgrót - Több mint 1 milliárd 315 millió forint főösszeggel fogadta el Zalaszentgrót idei költségvetését az önkormányzat.

Szabó Judit

Beruházásokra 141 millió, felújításokra 172 millió forintot terveztek, ugyanakkor ha nyernek a TOP programos pályázatok, nagyobb lesz a fejlesztési keret. Baracskai József polgármester kedden sajtótájékoztatót tartott a büdzséről, és elmondta: módosító indítvány nélkül, 8:1 arányban szavazták meg. Az idei a felelős gazdálkodás költségvetése, így jellemezte.

Elmondta, hogy a pénzügyi helyzet nehéz, de az évek óta tartó tudatos tervezésnek és felelős gazdálkodásnak köszönhetően idén is biztosítani tudják a fedezetet a kiadásaikra. A bevételi oldal hangsúlyos eleme a tavalyi pénzmaradvány (235 millió Ft), ezzel tudják egyensúlyban tartani a költségvetést.

A helyi adók szabályai, az adómértékek nem változnak, ezekből közel 290 millió forintra számítanak idén, a tavalyinál 6,7 millióval többre. A minimálbérek emelkedése nagy terhet ró a városra, több mint 21 millió forint többletkiadást jelent, hangzott el a tájékoztatón, ezzel együtt ki tudnak gazdálkodni 20 százalékos illetménykiegészítést a köztisztviselőknek - az ő illetményalapjuk 2008 óta nem változott.

Baracskai József a városháza előtt, amelynek az energetikai felújítását is meg szeretnék valósítani idén Fotó: Bonyhárdné Purger Nikoletta

A részönkormányzatok finanszírozása a tavalyival megegyező, 18,6 millió forintot fordítanak erre a célra. A Szentgróti Víz- és Fürdő Kft.-t 15,4 millió forinttal támogatják, ez nemcsak a működésre nyújt fedezetet, hanem az idén lejáró devizahitel törlesztésére is. A dologi kiadásokat csökkentette, hogy az iskola működtetéséről már nem az önkormányzatnak, hanem az államnak kell gondoskodnia, s a városnak hozzájárulást sem kell fizetnie.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból Zalaszentgrót is jelentős forrásokra számít a fejlesztéseihez, ám eddig még egyik pályázatát sem bírálták el. A célok között szerepel kerékpárút és közösségi hűtőház építése, óvodafejlesztés és bölcsőde kialakítása, a déli iparterületen infrastruktúra kiépítése, a zöldváros program megvalósítása, oktatási épületek energetikai korszerűsítése, naperőmű létrehozása, valamint a Gyár utcai önkormányzati társasház felújítása.

- Ez a költségvetés az elmúlt évek szisztematikus, fenntarthatóságra törekvő munkájának következtében alakulhatott így - hangsúlyozta Baracskai József. - Megkönnyítette a helyzetet, hogy másodszor is megkaptuk az adósságkonszolidációból kimaradt önkormányzatoknak járó támogatást, de ez is azt mutatja, hogy felelősen, hitel nélkül gazdálkodtunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!