Hírek

2015.04.22. 15:44

Otthon, energia, költségek - Egyre többen maradnak el a közös költséggel

Zalaegerszeg - Egyre többen maradnak el a közös költségek kifizetésével a társasházakban. A lakásszövetség kormányzati intézkedést sürget a tartozások behajtásának megkönnyítésére.

Szabó Judit

Erről Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének elnöke számolt be lapunknak, amikor nemrég Zalaegerszegen járt a szövetség megyei szervezeténél, és közös képviselőkkel találkozott. Elmondta, hogy nincs pontos adatuk arról, hogy jelenleg mennyivel tartoznak a lakók a társasházaknak és a lakásszövetkezeteknek, de az biztos, hogy egyre több pénzzel.

- A szövetség 1998-ban készített összesítése alapján akkor országos szinten 3,2 milliárd forinttal tartoztak a lakók a társasházaknak és a lakásszövetkezeteknek. Az adósság 2013 végére megháromszorozódott, 9,8 milliárd forintra emelkedett - mutatott rá Farkas Tamás. Úgy érzékeljük, hogy a nemfizetők száma az elmúlt bő egy évben is nőtt, de hogy milyen mértékben, arra vonatkozóan nincs adatunk.Óhatatlanul lépnünk kellett ebben az ügyben, ezért nemrég több javaslatot juttattunk el a kormányzathoz. Ezek között szerepel, hogy csökkentsék a hátralékbehajtás elindításának költségeit. Manapság 30-35 ezer forintos tartozás esetén nem célszerű elindítani az eljárást, mert a költsége körülbelül ugyanennyi, így máris megduplázódik az adósság. Ha viszont halogatjuk az eljárást, akkor valószínűleg tovább növekszik a hátralék, s idővel kezelhetetlenné válik - mondta az elnök.

Jelezte: azt is szeretnék elérni, hogy ne tartsanak évekig az eljárások (a tapasztalatok szerint három évig is elhúzódhatnak).

Farkas Tamás: Kértük a kormánytól, hogy csökkentse a hátralékbehajtás költségeit. Fotó: Pezzetta Umberto

A tartozások növekedésén túl továbbra is nagy problémát jelent az iparosított technológiával épült tömbházak leromlott állapota, említette a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette: a magántulajdonú ingatlanok felújítása nem véletlenül vált az uniós források felhasználásának egyik célterületévé.

- Zajlottak az elmúlt tizenöt évben különféle korszerűsítési programok a többszintes épületállományt érintően, s ezek eredményeként az 1,2-1,3 millió panel vagy más iparosított technológiával készült társasházi és lakásszövetkezeti lakásból a mi becsléseink szerint 130-140 ezret részlegesen felújítottak. Ám több mint egymillió lakás vár még energetikai korszerűsítésre, amire nagyon nagy szükség lenne, kiváltképpen azért, mert az Európai Unió előírta a tagjainak 2020-ig az energiafelhasználás 20 százalékos csökkentését a háztartások esetében.

Nemrég elindult az Otthon Melege program új fejezete tízmilliárd forintot különítettek el a társasházi és lakásszövetkezeti ingatlanok felújítására. A kiírás szerint a 60 lakásosnál kisebb házak pályázhatnak.

- A támogatás egyik fontos feltétele ami újdonság , hogy most már azokat az épületfizikai jellemzőket kell teljesíteni, amelyek az uniós irányelvnek megfelelnek. Pontosan meghatározzák, hogy milyen energetikai besorolást kell elérni, ez pedig sok esetben komplex felújítást igényel - hívta fel rá a figyelmet Farkas Tamás.

A pályázat beadásához mindenekelőtt energiatanúsítvány szükséges. A szövetség elnöke úgy tudja, hogy lakásonként 5-15 ezer forint a tanúsítvány elkészítésének a költsége, ezen azonban nem szabad spórolni, tanácsolta, mert enélkül el sem indulhat a korszerűsítési folyamat.

A lakóközösségeken belül gyakran megoszlanak a vélemények arról, hogy belevágjanak-e a felújításba. A hatályos törvények szerint s a pályázat is ezt tartalmazza egyszerű többség (50 százalék plusz egy szavazat) kell a program elindításához. Érdemes azonban ennél nagyobb, például kétharmados vagy háromnegyedes támogatottsággal elkezdeni.

- Ha csak a lakók 51 százaléka szeretné a felújítást, az is megfelel a pályázati kiírásnak, de ilyenkor nagyon meg kell gondolni a beruházást. A lakók másik 49 százaléka ugyanis pert indíthat a jelentős arányú kisebbség érdekeire hivatkozva, s szerintem nincs az a bíróság, amely ez esetben zöld utat adna a beruházásnak. Nagyobb támogatási arány esetében azonban nehéz megakadályozni a munkát - vélekedett az elnök.

Tömbházat korszerűsítenek Zalaegerszegen. Az energetikai felújításokkal előre kell haladni, ez uniós követelmény is. Fotó: Pezzetta Umberto

Farkas Tamással a rezsicsökkentéssel kapcsolatos közös képviselői kötelezettségekről is szót váltottunk. Közölte: el akarják érni, hogy a kormányzat törölje az előírást, miszerint kötelező kifüggeszteni a rezsicsökkentés eredményét a házakban.

- Eddig semmi esélyét nem láttuk, hogy célt érünk, mert a rezsicsökkentés kommunikálása a választási kampányok markáns eleme volt - nyilatkozta Farkas Tamás. Nem szeretnénk vitatkozni arról, hogy a kormány a maga számára el akarja ezt ismertetni, de kezdettől fogva értelmetlennek tartjuk, hogy minden hónapban kitegyük és 45 napig kint tartsuk az elszámolást. Ez jelentős plusz munkával jár, az éves beszámoló közgyűléseken pedig egyértelműen kiderül, hogy mennyivel csökkent a rezsi. A kérésünkre még nem történt reagálás, továbbra is szorgalmazzuk az említett szabály visszavonását.

Eddig országosan 200-250 eljárás indult lakástulajdonosok bejelentésére azért, mert nem volt kifüggesztve a rezsicsökkentés eredménye a lépcsőházban. Az eljáró hatóság minden esetben pótlásra szólította fel a közös képviselőt, aki ezt megtette és igazolta. Büntetést Farkas Tamás információi szerint senkivel szemben nem szabtak ki emiatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!