Hírek

2017.01.16. 20:40

Együttműködni a közösségekért

Zalaegerszeg - A kormányzat kezelje partnerként az önkormányzatokat, ezt fogalmazta meg legfontosabb elvárásként dr. Gyergyák Ferenc.

Arany Gábor

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára úgy látja, a városokat, községeket vezető testületek mozgástere és lehetőségei erősen szűkülnek.

- Ez igaz mind a gazdasági területekre, mind a hatásköreikre - fogalmazta meg a főtitkár, aki Pacsa város újévi fogadásán vett részt a minap. - Mint ismeretes, hatósági jogköröket vettek el tőlük, az államhoz kerültek az iskolák és más feladatok, a bevételeik csökkentek - mondta dr. Gyergyák Ferenc, a hazai 3176 önkormányzat közül közel 1700-at tagjai között tudó TÖOSZ főtitkára. - Úgy is fogalmazhatnék, ma már az önkormányzati lét megtartása a feladat.

Az, hogy hivatalokat vonnak össze, ezt nem veszélyezteti. Teljesen racionális lépések ezek, hiszen kis település nem képes fenntartani a hivatalt, nem is tudja az ehhez szükséges szakembert megfizetni. Az viszont alapvető, hogy az állampolgár hozzáférjen a szükséges közigazgatási szolgáltatásokhoz helyben is, mert mindent a járás nem tud ellátni.

Ez az átalakítás azonban nem érinti az önkormányzatokat, mert azok mindig lesznek, ez nem kerülhető meg. A település lakosságának meg kell adni a jogot, hogy a helyi ügyekbe, például a településfejlesztésbe beleszólhasson - szögezte le.

Dr. Gyergyák Ferenc: – Anyagi erő is kell, de leginkább ötlet, bátorság, összefogás és fogékonyság az újra, no meg fanatizmus Fotó: Arany Gábor

Úgy fogalmazott, a megmaradás, a túlélés éve lesz 2017, aztán mozdulni kell. Mint emlékeztetett rá, az alaptörvényben is szerepel, hogy a helyi önkormányzat és az állami szervek a közösségi célok elérése érdekében együttműködnek. A helyi önkormányzat kötelező feladat- és hatásköreinek ellátásához azokkal arányban álló költségvetési, illetve más vagyoni támogatásra jogosult.

- Akkor lesz nemcsak lakható, hanem élhető is a település, ha az ott lakók maguk is tesznek ezért. Ma a településüzemeltetésen túl két alapvető feladat látszik: gondoskodás az idősekről és a fiatalok megtartása. Enélkül a település elnéptelenedik. Minél több fiatalt kell helyben tartani. Ez ellen hat ugyan az iskolák elvitele és az is, hogy nehezebb munkát találni a kisebb településeken. Nem kell azonban ezeknek feltétlenül helyben lenni, ha egyébként könnyen elérhetők.

Erre kell megoldást találni és kimondható: egyedül nem megy. Például az önkormányzatok összefogva teremthetik meg a közlekedés lehetőségét, vagy segítenek összehangolni az igényeket. Az emberek ne egyenként oldják meg a munkába, iskolába járást vagy épp a bevásárlásokat. Helyben lehet programokat, képzéseket tartani.

Mindez alapvetően szervezés kérdése, s ebben lehet szerepe az önkormányzatoknak, de a helyi civileket és a vállalkozásokat ebből nem lehet kihagyni.

Ehhez persze anyagi erő is kell, de leginkább ötlet, bátorság, összefogás és fogékonyság az újra, no meg fanatizmus. Az összefogás közösséget épít, erősíti a kapcsolatokat, az együvé tartozást, a kötődést a településhez. Sokszor hivatkoznak az anyagiak hiányára, de ha nincs pénz, meg kell keresni azokat a szolgáltatásokat, termékeket, amiket felajánlva érhetik el azt, amire szükségük van.

A közmunkaprogramokat vizsgálva láttunk példát a barterezésre. Nem vásárolnak az önkormányzatok, hanem mindenki azt adja, amije van. Egyik a térkövet, a másik a buszmegálló szerkezetét, a harmadik a burkolatát.

Ez csak egy lehetőség, bár vannak korlátai, mert a közmunkában résztvevők közül sok, a belügyminisztériumi kimutatások szerint 180-190 ezer ember alkalmatlan a legegyszerűbb tevékenységre is. A kisebb hányad visszavezethető az elsődleges munkaerőpiacra, ők azok, akik az országot elhagyó szakemberek helyére léphetnek, mert akkora a hiány. A nagyobb részük viszont csak helyben, közmunkában alkalmazható - magyarázta.

A főtitkár arra a kérdésre, hogy mi jelentené a települések számára a legnagyobb segítséget, így válaszolt:

- Tekintse az állam partnernek az önkormányzatokat.

Zalai rokoni szálak, szakmai múlt

Dr. Gyergyák Ferenc nagyapja révén kötődik Pacsához, aki ott volt hivatalszolga, rokoni szálak fűzik Letenyéhez, felesége keszthelyi. Igazgatásszervező, jogász, címzetes egyetemi docens. Harmincöt évet dolgozott a közigazgatásban, 1981-1998 között községi és városi tanácsoknál, illetve önkormányzatoknál előadóként, vb-titkárként, osztályvezetőként és jegyzőként, egyebek mellett Reziben és Keszthelyen.

Az Alkotmánybíróság Hivatala tanácsadója, majd főtanácsadója 1998 áprilisától 2016 szeptemberéig. Egyetemi oktató, rendszeresen publikál. 2003-tól 2016-ig a Köztisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége főtitkára, 2016. szeptember 1-jétől a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége főtitkára.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!