Hírek

2015.10.04. 11:24

Éjszakai rakodás zavarja az Alsóerdei úti lakók nyugalmát

Zalaegerszeg – Számos kertvárosi lakos nevében fordult szerkesztőségünkhöz panasszal Horváth Zoltánné, a Mecsek Fűszért Zrt. által üzemeltetett, Alsóerdei úti telepen zajló éjszakai rakodás zaja miatt.

Magyar Hajnalka

Mint elmondta, oda az éjszakai nyugalmuk, ugyanis az áruszállító kamionok éjféltől hajnali 5-ig pakolnak, s eközben a fém rámpák, ládák, s a dolgozók maguk is akkora zajt keltenek, hogy a környéken lévő lakásokban lehetetlen pihenni.

Kiderült, a probléma nem újkeletű, s abban gyökeredzik, hogy 2013. február óta a zalaegerszegi hűtőraktár régiós szerepet lát el, így ott három műszakos munkarendben dolgoznak. A lakók már 2013-ban szót emeltek az állapotok miatt. Próbáltak beszélni a raktárvezetővel, a tulajdonos cég több vezetőjével, s magukkal a rakodást végző dolgozókkal is, de a helyzet nem változott. Ezért 2013. júliusában a megyeszékhely jegyzőjéhez fordultak panaszukkal. Történtek is intézkedések, a helyzet azonban, a lakók tapasztalata szerint nem javult. Ezért idén nyáron újból panaszt nyújtottak be az önkormányzathoz, immár számos aláírással megtámogatva a kérést. Az önkormányzat zajszíntmérést végeztetett, a lakók ezt követően fordultak szerkesztőségünkhöz. Nem értik, miért nem emel zajvédő falat a cég.

Az észrevételeket, reagálást kérve eljuttattuk a polgármesteri hivatalhoz, ahonnan Simonné Tomori Bernadett környezetvédelmi szakreferenstől érkezett válasz.

– A Mecsek Füszért Zrt.-t zajkibocsátási határérték túllépése miatt intézkedési terv benyújtására köteleztük, aminek az ügyfél eleget tett – áll válaszában. – A zajvédelmi intézkedési tervben foglaltakat hatóságunk jóváhagyta, és azok megvalósítására köteleztük az üzemeltetőt. A lakossági panaszbejelentések hatására idén környezeti zajmérés elvégzését rendeltük el, ám azt, a művelet során fellépő áramkimaradás miatt nem állt módunkban a mérési pontokon teljeskörűen elvégeztetni. Az eredmény ezért nem került felhasználásra. Mivel az üzem csak részben teljesítette az intézkedési tervbe foglaltakat, zajvédelmi bírsággal sújtottuk. Az üzemeltető fellebbezett, így a zajvédelmi ügy a másodfokú hatósághoz került felterjesztésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!