Hírek

2015.07.30. 15:12

Elég drágák a zalai albérletek - hol lakjon az egyetemista?

A főiskolai és egyetemi felvételik után mindig megélénkül az albérletek piaca.

Arany Horváth Zsuzsa

Körképünk a zalai helyzetről, s a kollégiumi elhelyezési lehetőségekről szól.Vannak olyan felsőoktatási intézmények, amelyek a hallgatók mindegyikének tudnak kollégiumi férőhelyet biztosítani, de országszerte sok fiatal keres most albérletet. Az egyik országos hirdetési oldal, a jofogas.hu közleménye szerint Budapesten 20 százalékkal, de egyéb régiókban is jelentősen drágultak az albérleti díjak. Az átlag budapesti albérletár 186 ezer forintra emelkedett, mégis kínálathiány mutatkozik a piacon. Budapest után Zala, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Baranya és Fejér megyében kínálnak a legdrágábban albérleteket. Ezekben a megyékben 2200 és 1500 forint között mozognak a havi bérleti díjak négyzetméterenként, de Nógrádban például mindössze havi 600 forintos négyzetméteráron lehet albérlethez jutni, állt a közleményben. Zalába sok fiatal érkezik, akinek több évre meg kell oldani a lakhatását kollégiumban vagy bérbevett ingatlanban. Albérletet azonban nemcsak ők, hanem mások is keresnek, így aztán kelendőek a kiadó lakások és házak.

A Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza (PEN) hallgatóinak nem kell attól tartaniuk, hogy nem jut nekik kollégiumi elhelyezés tudtuk meg Lehota-Szolvik Edittől, a PEN marketingvezetőjétől.

A Pannon Egyetem keszthelyi kollégiumában balatoni panorámás szobák is vannak, mutatja dr. Wágner László mentortanár. Fotó: Keszey Ágnes

- Szinte a kezdetek óta arra törekszünk egyfajta elvi kérdésként kezelve ezt hogy minden hallgatónak biztosítsunk kollégiumi elhelyezést mondta. Ez máig így van, fontos kritérium azonban, hogy 30 kilométernél távolabbról érkezzen a hallgató. A kollégium díja az államilag támogatott képzésben résztvevőknek 9-10 ezer forint havonta, a költségtérítéseseknek 2-3 ezerrel több. Két-, három-, illetve négyágyas szobáink vannak. A kollégiumot felújítottuk az elmúlt években: kicseréltük a nyílászárókat, külső-belső festés történt, új bútorzatot vásároltunk, emeletenként alakítottunk ki konyhát, felújított fürdőszobák vannak szintenként vagy a szobákhoz tartozóan. A melegvíz-ellátást napkollektorok biztosítják.

Nagykanizsán nem jellemző, hogy kettőnél többen összeállva, közösen béreljenek albérletet az egyetemi hallgatók mondta kérdésünkre Szili Zsolt, egy ingatlanügynökség vezetője.

- Általában egy hallgató bérel egy lakást. A másfél szobásak kedveltek mondta. A jobb albérletek havi díja 40 ezer plusz rezsitől indul és túlkereslet van. Nagyon kevés az albérlet, az igény pedig bőséges.

Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karán két épületben tudják elhelyezni a kollégistákat, köztük a külföldről érkező hallgatókat. Összesen 470 férőhelyet kínálnak.

- Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a hallgatók körülbelül kétharmada kéri a kollégiumi felvételt, s az ide jelentkezők 90 százalékának tudjuk biztosítani a férőhelyet. A fő szempont a tanulmányi átlag, illetve a felvételi pontszám, így a kollégisták körülbelül 70-75 százalékát vesszük fel, a többiek pedig szociális alapon jutnak be - mondta dr. Wágner László mentortanár.

Az egyetemi kollégiumban a legtöbb szoba háromágyas, fürdőszoba, wc, hűtőszekrény minden szobában van. A kollégiumban van internetelérés, mosókonyha, szintenkét konyha. A sportolni vágyókat konditerem és sportpálya is várja. Az államilag finanszírozott formában tanulóknak havonta 11 ezer, a költségtérítéses hallgatóknak valamivel több, mint 17 ezer forintot kell fizetniük a kollégiumért.

Azoknak, akik albérletet keresnek, nincsen könnyű dolguk Keszthelyen. Míg jópár éve rengeteg kiadó lakást, házat hirdettek, ma már több az olyan hirdetés, melyben leendő lakók keresnek albérletet.

- Ha valaki Keszthelyen vagy környékén ki akar adni egy ingatlant, egy héten belül sikerrel jár. Nagyon nagy igény van az albérletekre, annyira, hogy már az ingatlanirodákba se nagyon kerülnek be az ajánlatok. Ha meghirdetnek egy albérletet, akkor szinte már a megjelenés napján ki tudják adni. Egy kétszobás lakás átlagos bérleti díja körülbelül ötvenezer forint, ha felújított, vagy háromszobás, akkor eléri átlagosan a 60 ezer forintot is. Ehhez jön a rezsi. Általában három havi kauciót kérnek. Családi háznál pedig elérheti a 100 - 120 ezer forintot is a bérleti díj - összegezte Pálfi László, az Otthon Centrum keszthelyi irodavezetője.

Az ingatlanpiaci szakértő szerint az érdeklődők leginkább két- vagy háromszobás lakást keresnek, sokaknak már az sem alapvető igény, hogy egyedi fűtésű vagy felújított legyen. Hévízen és környéken a két-, három-, esetleg négyszobás családi házakra is nagy az igény.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Zalaegerszegi Képzési Központja két épületben nyújt kollégiumi elhelyezést az érintettek számára, épületenként 100, illetve 63 férőhelyen. A jól felszerelt kollégiumi szobák az oktatási épületek legfelsőbb szintjén helyezkednek el, ezáltal is kényelmesebbé téve a hallgatók mindennapjait. A kollégiumi férőhelyek kihasználtsága az elmúlt években 100 százalékos volt, az idei évben a kollégiumot igénylő felsőbb éves hallgatók közül körülbelül 1 százalékuk nem került felvételre a kollégiumba. Azoknak a hallgatóknak is igyekeztek segítséget nyújtani a lakhatási feltételek megteremtésében, akiket nem vettek fel a kollégiumba. Az elmúlt években szoros együttműködést alakítottak ki a Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg kollégiumával, valamint a Zala Megyei Kórház Nővérszállójával. Az albérletben lakó hallgatók lakhatási támogatást igényelhetnek.

A Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg hallgatóit kellő számú férőhellyel kitűnő kollégium várja, tájékoztatott dr. Bencsik Andrea dékán. A kollégium és a hallgatói önkormányzat együttműködve nyújt segítséget a lakhatáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!