Hírek

2017.01.17. 15:19

Elérte Zalát a járvány - a legtöbb influenzás 14 év alatti gyerek

Zalaegerszeg - Az új év első hetében minden megyében, így Zalában is nőtt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma.

Magyar Hajnalka

Az emelkedés Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Hajdú- Bihar megyében volt a legmagasabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedést tíz területen diagnosztizáltak, köztük Zala megyében is. Mint dr. Tóth Magdolna megyei tisztiorvos, járványügyi osztályvezető elmondta, két egerszegi mintából mind az influenza A, mind az influenza B vírust azonosították.

Előbbi az A(H3N2) vírustörzshöz tartozik, ami ellen védelmet kínál az oltás. Az ingyenes oltásokból közel 40 ezer adag érkezett megyénkbe. Ennek csupán 57,8 százaléka hasznosult, ám a régiót tekintve még így is Zalában a legjobb az átoltottság.

Az év 2. hetében igencsak lendületet vett az influenza vírus aktivitása, az adatok tanúsága szerint Zala megyében is átlépte a járványküszöböt. Erről akkor beszélünk, ha 100 ezer lakosból 156 elkapja a fertőzést. Megyénkben a járványküszöb dupláját is elértük, mivel a 100 ezer főre eső betegek száma az említett időszakban 385 volt.

A megyei kórház gyermekosztályán is felirat jelzi a látogatási tilalmat Fotó: Katona Tibor

Lássuk a vírus terjedését jelző adatokat. Megyénkben az influenza figyelőszolgálat 39 háziorvosi praxisra terjed ki, közel 58 ezer fő megbetegedési adatait tükrözve. E körből az év 2. hetében 9406-en fordultak orvoshoz, s közülük 223 páciens jelentkezett influenzaszerű tünetekkel. Az előző hét adataival összehasonlítva ez több mint 120 százalékos növekedést mutat.

Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók között a 14 év alatti gyerekek képviselték a legnagyobb csoportot (33,7 százalék). Közel 20 százalék a 15-34 év közötti fiatal felnőttek közül került ki, míg a 35-59 évesek és a 60 éven felüliek aránya azonos, 23,3 százalék.

A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban - mint az ország számos egészségügyi intézményében - e hét keddtől megelőzés céljából, saját hatáskörben elrendelték a látogatási tilalmat a csecsemő, gyermek és koraszülött osztályon, a kardiológiai rehabilitáción, valamint a II-es belgyógyászaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!