Hírek

2016.07.18. 18:45

Életszerűbb a vizsga - Az ötvenötből kettő kérdést már mozgókép alapján kell megválaszolni

Zalaegerszeg - A valósághoz közelebbi helyzetben, mozgásban kell felismerni a közlekedési helyzetet az elméleti KRESZ-vizsgán.

Arany Gábor

Ez azt jelenti, hogy az 55 vizsgakérdésből kettőt videó alapján kell a jelölteknek megválaszolniuk. A júniustól bevezetett változtatással az élethez közelebbi körülményeket akartak teremteni.

- Júniustól a KRESZ-ből vizsgázók minden kategóriában kettő mozgóképes kérdéssel találkoznak - mondta el érdeklődésünkre Tóth András, a Zala Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály vezetője. - Mindkét kérdés egy-egy közlekedési, elsőbbségadási szituációt mutat be az egyenként közel 10 másodperces videóban. A megválaszolásra itt is, mint minden kérdésnél egy perc áll rendelkezésre. A vizsgázó maga indíthatja el a videó lejátszását, közben megállíthatja, újra is indíthatja, vagy többször megnézheti a rendelkezésre álló egy percen belül. A két kérdés minden kategória KRESZ-feladatlapján megjelenik. Az egyik kérdésnek 3 pont, a másiknak 1 pont az értéke - magyarázta.

Mozgóképes kérdések is szerepelnek június óta a KRESZ-vizsgán, mutatja a monitoron Péter Lajos, egy zalaegerszegi autósiskola vezetője. A tapasztalatok szerint nem fog ki a jelölteken. Fotó: Katona Tibor

A vizsga megkezdése előtt a jelölt szóban is, és a számítógépén képi formában is tájékoztatást kap a vizsgaprogram és azon belül a mozgóképes kérdések használatáról.

- A változtatás célja az volt, hogy az elméleti vizsgák életszerűbbé váljanak, hasonlítsanak a gyakorlatban előforduló helyzetekhez. Nem elég csak a könyvben felismerni egy jelzőtáblát vagy egy útburkolati jelet, hanem a valósághoz hasonlóan, térben és időben zajló folyamatban kell helyesen alkalmazni a szabályokat. Ez a módszer a jövőben várhatóan bővülni fog - tette hozzá a főosztályvezető.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a filmek nem fogtak ki a vizsgázókon, mert az eredmények nem romlottak. Az elmúlt hónapban megyénkben 662-en fogtak hozzá az elméleti vizsgának, közülük 520-an először. Ebből a B-kategóriában 379-en próbálkoztak mégpedig 577 alkalommal. Az egerszegi és kanizsai elméleti vizsgahelyek adatai szerint júniusban a B-kategóriás először vizsgázók 64 százaléka felelt meg, míg az összes kategóriát tekintve a próbálkozók kétharmada volt eredményes, miközben az ismétlésre utasítottak 42 százaléka vette sikerrel az akadályt.

Vincze Virág, Tóth Veronika, Szigeti Jázmin és Pilise Dóra (b-j) a vizsga előtti pillanatokban. Fotó: A szerző

A gyakorlati vizsgákon B-kategóriában az első próbálkozók 59 százaléka sikeres, míg az összes kategóriát tekintve már jobb az arány: 69 százalék. Ennek oka, hogy a magasabb kategóriákban a jelöltek, tehát a járművezetést hivatásnak tekintők több mint 80 százaléka felel meg az első vizsgán. Ezek a számok egyébként szinte teljes mértékben egyeznek az országos adatokkal.

A számok azt is mutatják, hogy évről évre nő az érdeklődés a gépjárművezetés iránt: Zalában 2013-ban 12.262 vizsgázó volt, míg tavaly már 14.812, és időarányosan már idén is félezerrel több vizsgát tartottak az elmúlt évhez képest.

A felkészüléshez a jelöltek választhatják a hagyományos tanfolyamot, illetve az elektronikus oktatást. Utóbbiban elmarad az élőszavas magyarázat, de a tanuló könnyebben oszthatja be az idejét, a kritériumok pedig ugyanazok. Az e-learning a fiatalok között hódít, és a tapasztalatok szerint a vizsgázók eredményeiben nem mutatkozik meg a felkészülés módja.

- Meglepett, hogy sikerült - bukott ki Szigeti Jázminból, amikor alig negyedóra elteltével kilépett az egerszegi vizsgaterem ajtaján. - Kétszer néztem meg a videót, de nem volt vele gondom, a KRESZ-oktatáson is sokat gyakoroltuk - tette hozzá a 16 éves lány. Hasonló véleménnyel volt Vincze Virág, aki a maximális 75-ből csak két pontot veszített. - A tanfolyamon hét alkalommal négy órát töltöttünk a felkészüléssel, ezek után nem volt kihívás a vizsga - mondta a 17 éves egerszegi lány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!