Hírek

2016.06.10. 09:03

"Élettársuk" az okostelefon - A fiatalok közötti feszültségek döntő többségét a közösségi oldalak generálják

Európai fiatalok egy része legalább annyira fontosnak ítélte meg az okostelefonját, mint saját szüleit - derült ki egy felmérésből. A helyzet hazánkban még nem ennyire sokkoló, de az internettel és a vonzó alkalmazásokkal hódító telefonok nélkül elképzelhetetlen az életük.

Benedek Bálint

– Valóban az okostelefon az életünk egyik fontos kelléke, azonban nem helyettesítheti a szeretteinket, aki mást állít, az sérült - jelentette ki a 17 éves Simongáti Eszter és barátnője, Gyöngyösi Petra. – Általános iskola első osztályában mobilt már használtunk, okostelefonunk hatodikban lett.

Bár a lányok szinte minden a fiatalok körében kedvelt internet alapú alkalmazást rendszeresen használnak a készüléken, pontosan tudják az illemet.

– Nem ragaszkodom mindenáron a telefonhoz, például a családi alkalmakkor nem zavarhat meg egyetlen értesítés sem - fűzte hozzá Eszter. – Ha a párommal találkozom, akkor sem a telefon nyomogatásával töltjük az időnket, inkább egymással foglalkozunk. A Facebook-ot viszont sokszor használom, hiszen ezen keresztül könnyebb és nem utolsó sorban olcsóbb elérni az ismerőseimet.

Gyöngyösi Petra is egyetértett barátnőjével, de hozzátette: néha jó szórakozni egy kicsit, ilyenkor általában vicces fotókat készítenek magukról, amik évek múlva is emlékeztetik őket a boldog diákévekre.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy szinte állandóan az interneten „lógni" rossz szokás, azonban nem kizárólag lazításra használjuk a készülékeket, gyakran olvasunk könyveket - mesélték.

Nem túlzás azt állítani, a fiatalok valósággal összenőttek telefonjaikkal, a lányok táskájukban, nadrágjuk farzsebében, pénztárcájuk rejtett rekeszében vagy éppen kezükben hordják az okos készülékeket.

– Edzés közben és suliban nem használjuk, sőt utóbbi intézményben a házirend is tiltja, órákon kikapcsolt állapotban kellene lennie, de inkább csak lehalkítjuk – tették hozzá a tinédzserek.

– Tanórán valóban nem lehet használni a gyerekek „élettársát" – ezt már Rábavölgyi Attila a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Thúry tagintézményének igazgatójától hallottuk. – Kivételes esetekben a pedagógus feloldhatja ezt a szankciót. Ez ritka, s csak olyankor fordulhat elő, ha a tanuló családi okokra hivatkozva kéri, hogy legyen elérhető. A készülék használatát korlátozzuk, de nem tiltjuk, a szünetekben annyit nyomogatják, amennyit csak akarják.

Rábavölgyi Attila szerint a diákok már teljesen úgy kezelik ezt a készüléket, mintha ennek hiányával az életüket korlátoznánk. Ha nem követhetik az üzeneteiket, akkor úgy érzik lemaradnak valamiről.

- Nagyon rossz ez a tendencia, mert a telefonok alapvetően hasznosak, sokszor akár életet is menthetnek - folytatta. - A használatuk, az ismeretük elengedhetetlen a hétköznapokban, viszont ennek az etikai hátterére komolyabb hangsúlyt kellene fektetni.

Az igazgató szerint a munkaerő piacon nem épp a készülék ügyes használatát díjazzák, sokkal inkább az emberekre kíváncsiak. Mostanában abba az irányba mozdultunk el, hogy van egy kitűnő technikai vívmány, ami olyan gyorsan betört az életünkbe, hogy elfelejtettük megtanítani a helyes használatát.

- A feszültségeknek a döntő többsége a Facebook-on keletkezik - tette hozzá Rábavölgyi Attila. - Valaki beszól a másiknak, akár átad egy hamis üzenetet, nálunk előfordult több olyan fegyelmi tárgyalás, aminek az alapját az képezte, hogy ki éppen mit írt a másiknak az internetes közösségi oldalon - ami nem jó.

A telefon nem csak eszköz, hanem státuszszimbólum, hiszen nem mindegy a típusa, de az sem, hogy milyen operációs rendszer „fut" rajtuk.

- A legdrágább kategóriát kínáló amerikai cégóriás telefonjai most a legnépszerűbbek a fiatalok között - fogalmazott Radics Arnold kanizsai mobiltelefon-szakértő. - Elsősorban nem arra figyelnek, hogy milyen felbontású kamera legyen benne, sokkal inkább a stabil, zökkenőmentes internet elérése legyen az adott telefonnak. Eddig például az volt a lényeg, hogy a készülék lehetőség szerint nagy kijelzővel rendelkezzen, ezúttal viszont ismét divatba jönnek a kézben könnyen kezelhető verziók. Ezektől is elvárják ugyanazt a teljesítményt, mint nagy testvéreiktől.

Találkoztunk olyan ifjú társasággal is, akik bár rendelkeznek okostelefonnal, egyáltalán nem függnek a készüléktől, inkább közös programokat szerveznek, ebben látják a jövőt. Legutóbb például a Csónakázó tavon megtartott sárkányhajó versenyen szálltak vízre. A Húsz lóerő fantázianevű amatőr csapatukkal az előkelő második helyen végeztek a felnőttek mezőnyében, s alig várják, hogy szeptember 17-én a sukorói Magyar Nagydíjon is együtt evezhessenek.

- Olvastuk a felmérést, az a 29,4 százalék, aki legalább annyira fontosnak ítélte meg okostelefonját, mint saját szüleit annak a fejében komoly problémák vannak - mondta Pati Nikoletta, Szekeres Anett és Faragó Norbert. - Könnyen elképzelhető, hogy poénból, a hecc kedvéért tett ilyen felelőtlen kijelentést. A világ tele van érdekességekkel, aminek felfedezésében ugyan segít a készülék, de beszélgető társ és ivócimbora soha nem lesz belőle.

A fiatalok véleményét osztotta a kanizsai pszichológus, Dóber Valéria is, ám szerinte a magányos embereknek valamiféle reményt, akár illúziót adhat az állandó közösségi jelenlét.

- Az intim szféra lényeges eszköze lett mára a telefon és inkább a hasznos funkciókra kellene megtanítanunk a gyerekeket - fogalmazott a szakember. - Reggel felébreszt, sőt minden pillanatban megmutatja az időjárást, de némelyiken zseblámpa is segít betalálni este a kulcslyukba. Viszont a párkapcsolatot egy tárgy nem helyettesít. Az embernek van egyénisége, kisugárzása, megjelenése és illata. Bármilyen ütemben fejlődik a technológia, az emberi érintés csodája megmarad.

Címkék#okostelefon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!