Hírek

2010.09.07. 08:35

Életveszélyes a romos ház a piacon! Hatóságilag lebontják (fotókkal)

Nem bontotta el és nem is állította helyre életveszélyes, Várkör utcai házát a tulajdonos az augusztus harmincadikai határidőre. Az építéshatóság kényszerbontást készít elő.

Szabó Judit

A Várkör 17. alatti  épület Papp Sándor tulajdona. Az önkormányzat a  belvárosrehabilitációs program előkészítésekor meg akarta vásárolni, de a tulajdonos nem volt hajlandó megválni a háztól, kevesellte a kínált vételárat. Úgy érezte, hogy szomszédai elkótyavetyélték ingatlanaikat, amikor eladták  az önkormányzatnak, ő viszont ragaszkodott a szülői házához. Később az önkormányzat  elállt  vásárlási szándékától, hiszen így is létre tudta hozni az ideiglenes piacot.


A ház életveszélyes állapota miatt azonban intézkedni kellett, ezért a zalaegerszegi építéshatóság bontásra, majd a másodfokú hatóság  bontásra vagy helyreállításra kötelezte a tulajdonost augusztus harmincadikai határidővel. A ház azonban ma is áll, Papp Sándor csak annak a kötelezettségének tett eleget, miután megbírságolták, hogy táblával hívta fel a figyelmet az életveszélyre. Lapunknak elmondta: időközben újból tárgyalások kezdődtek az önkormányzattal a ház értékesítéséről. Most, hogy az épületet  életveszélyessé nyilvánították, már nem ragaszkodik ahhoz, hogy benne maradjon, az a célja, hogy megállapodást kössön a várossal az adásvételről, hangsúlyozta.

A kényszerbontás előkészítése ugyanakkor folyamatban van az értékesítésről  folyó tárgyalásoktól függetlenül, mivel a tulajdonos a jogerős határozat ellenére sem intézkedett a ház lebontásáról  vagy helyreállításáról. 


- A végrehajtás foganatosítására szűkös a jogszabályban rögzített eljárási határidő, ezért a hatósági bontást rövid időn belül meg kell kezdenünk - közölte Takácsné Czukker Szilvia építéshatósági osztályvezető.

Mint elmondta: amennyiben a házban egyedül élő tulajdonos nem tudja megoldani a lakhatását, az önkormányzat a szociális törvény alapján gondoskodni fog az elhelyezéséről.

- Emberileg is kedvezőbb volna, ha a tulajdonos másik épületbe tudna költözni, és az ingóságai véglegesen elhelyezhetők  lennének, ezért hatóságunk folyamatosan tájékozódik az adásvétel, vagy más megállapodás létrejöttéről.

A napokban újabb egyeztetések kezdődnek az ügyben.




Hamarosan hozzálátnak
- A Várkör utca 17. alatti ház környezetében már az összes régi házat lebontották, helyet adva egy térköves parkolónak, valamint az ideiglenes piac területének. Csak ez az egy épület áll még
- Bontása azonban hamarosan elkezdődik, az építéshatóság ugyanis életveszélyessé nyilvánította
- Mivel a tulajdonos nem hárította el az életveszélyt, hatóságilag bontják le a házat
- A munka költségét a jogszabályok szerint a tulajdonosnak kell viselnie



Kapcsolódó cikkeink, kattintson az alábbi címekre!


2010. augusztus 5.
Életveszélyes házában marad a tulaj: kényszerbontás a piacon?


2010. május 28.
Költözik a zalaegerszegi piac: jövő pénteken vásárolhatunk az új helyen


2010. március 25.
Átépítik a piacot, változik a parkolás


2010. február 23.
Húsvétig marad az egerszegi piac

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!