Hírek

2010.08.05. 02:29

Életveszélyes házában marad a tulaj: kényszerbontás a piacon?

Kényszerbontás előtt áll az ideiglenes zalaegerszegi piac közepén éktelenkedő, Várkör 17-es számú ház. A tulajdonos bíróságon támadja meg, s így próbálja elodázni az eljárást.

Varga Andor

Az épület sorsával az elmúlt években többször foglalkoztunk. A belváros-rehabilitációs program keretében a piac megújítását is elhatározó önkormányzat korábban sikertelenül próbálta megvenni, most életveszélyes állapota miatt lebontatnák. Ám a tulajdonos továbbra is ellenáll.

A tulajdonossal, a házban egyedül élő Papp Sándorral az épület konyhájában beszélgettünk. Konkrét összegek említése nélkül mesélte: az önkormányzat szerinte túlságosan kevés pénzt ajánlott az ingatlanért, annak idején ezért nem mondott le róla, s meggyőződéssel állítja: szomszédai kivétel nélkül ráfizettek, amikor belementek az ügyletbe. Azt mondja, nem szeretne mást, mint nyugodtan élni a szülői házban, ám most itt az újabb ügy: augusztus 30-ig rendbe kellene hoznia a szakértők szerint életveszélyes épületet, illetve gondoskodni egyes, menthetetlen részek bontásáról. Az építéshatóság döntésének nem tervez eleget tenni, bírósághoz fordul.

- Ez a ház száz éve áll, s attól indult rohamos romlásnak, hogy a környéken nagy gépekkel lezajlott a tér átépítése - vázolja véleményét Papp Sándor. - Nem megyek el innen. Itt születtem, s azt az öt évet leszámítva, amikor apám asztalosműhelyének államosítása miatt el kellett mennünk, itt is éltem. Most megint el akarnak üldözni, de nem hagyom magam!

A ház egyedül meredezik a piacon, az őstermelők asztalos árusítóhelye és a térkövezett parkoló között. Az önkormányzat - Takácsné Czukker Szilviától, a polgármesteri hivatal építéshatósága vezetőjétől úgy tudjuk - most már nem nagyon akarja megvenni, a piac ideiglenesen így is működik, s pláne működni fog, ha az őstermelők visszaköltözhetnek a vásárcsarnok előtti térre. Az életveszélyes állapot miatt viszont intézkednie kell a hatóságnak, s ez az eljárás természetesen független a felek közti korábbi pénzközpontú huzavonától. Ha a tulajdonos a hónap utolsó napjáig nem tesz eleget a már másodfokot is megjárt határozatnak, az építéshatóságnak öt napon belül intézkednie kell a kényszerbontásról. Kivéve, ha Papp Sándor kérésére a bíróság közben felfüggeszti az eljárást.

Nem csak a 17-es ház, maga a Várkör, az utca burkolata is elég rossz állapotban van: a mély kátyúk emberre és autóra egyaránt veszélyesek. Ám már nem sokáig. A polgármesteri hivatal közlekedési csoportját vezetô Kámán István elmondta: az esővízcsatorna-projekt zárultával a kivitelezônek augusztus 30- ig kell helyreállítania ezt a szakaszt is. Azt mondja: szebb lesz, mint előtte volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!