Hírek

2017.02.08. 17:43

Elfogadták a költségvetést, hosszasan vitáztak a sportfejlesztésekről

Keszthely - Bizottsági egyeztetések és a képviselők, intézmények és városi cégek vezetőinek részvételével zajló munkaértekezletek után hétfőn rendkívüli ülésen hétfőn tárgyalta volna a város idei költségvetését a képviselő-testület, akkor azonban úgy határoztak, hogy elnapolják a döntést. Ez szerdán este született meg.

Keszey Ágnes

A 2017. évi költségvetés prioritásai között a több sportágat érintő sportfejlesztések, utak, járdák, parkolók, közterületek felújítása, kiépítése, pályázatok megvalósítása és önkormányzati ingatlanok felújítása szerepel. A bevételek és kiadások összege egyaránt meghaladja a 3 milliárd 841 millió forintot. A büdzsé egyensúlyához az is hozzájárul, hogy a valamivel mint 623 ezer forint költségvetési hiányt belső forrásból, az előző évi maradványból finanszírozzák. Hitel felvételét nem tervezi az önkormányzat. A kötelező feladatok kiadásai több mint 1,5 milliárd forintot jelentenek, az önként vállaltakra pedig közel 2,3 milliárd forint jut.

A hétfői, döntés nélkül végződő ülés óta néhány kiegészítő javaslat született.Az egyik, hogy a Keszthelyi Turisztikai Egyesület TDM önerő céljára betervezett összeg terhére az az eredeti közel 14 millió forint helyett 20 millió forinttal járul hozzá a város az Alapellátási Intézetben rendelő házi-és gyermek, valamint fogorvosok rezsiköltségének megtérítéséhez. A másik, hogy a Károly Gyula utcai ivóvíz -és szennyvízvezeték tervezésére egy millió forintot biztosítanak. A képviselők nem fogadták el a Pénzügyi -és Jogi Bizottság javaslatát, miszerint más forrásból csoportosítsanak át 5 millió forintot a Borfesztivál, valamint 10 millió forintot a Helikoni ünnepségek jövő évi, jubileumi rendezvényéhez. Ez utóbbi kapcsán elhangzott: ha szükséges, erre idén lehet forrást biztosítani az általános tartalék terhére, s a jövő évi költségvetésben is lesz rá fedezet.

A szerda esti képviselő-testületi ülésen hosszas vita bontakozott ki a sportfejlesztésekre szánt 90 millió forintos támogatásról. Képviselői kérdésekre válaszolva kiderült: ez egy keretösszeg, s az egyes igények esetén fog majd a képviselő-testület dönteni, hogy ebből milyen terveket és mekkora összeggel támogatnak.

Keszthely  idei költségvetését 8 igen, 1 tartózkodás és 2 nem szavazattal fogadták el.

A szerdán megtartott ülésen immár ötödik fordulóban került a képviselők elé a  Polgármesteri Hivatal dolgozói bérének rendezéséről szóló napirendi pont. A most elfogadottak szerint valamennyi felső-és középfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselőnek az idei évre egységesen alapilletménye 10 százalékának megfelelő mértékű kiegészítés jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!