Hírek

2016.10.23. 19:28

"Éljenek a lengyelek, ruszki, mars ki!”

Lenti – Emléktáblát avattak az 1956-os hősök tiszteletére a tegnap megtartott városi ünnepség keretében.

Korosa Titanilla

Az esti szentmisét követően az ’56-os emlékműnél gyűltek össze a szónokok és az emlékezők az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.

Fotó: Kósa Róbert

Először Horváth László polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd a terézvárosi Érsek József, volt ’56-os elítélt szólt és elevenítette fel a helyi eseményeket is. Mint mondta: az 1956-os forradalom Lentiben tisztán, emberélet feláldozása nélkül zajlott le.

Fotó: Kósa Róbert

– Szemtanúként próbálom a fiatalokkal is érzékeltetni az akkori fellélegzést, a tiszta örömöt – mondta. – 1956 verőfényes október 23-ának délutánján a budapesti tüntetésen voltam.

Élőben láttam, amit mostanság a híradókban többször is vetítenek. Azt, hogy a Bajcsy-Zsilinszky úton a Toldi mozi tetejéről zászlólengetéssel üdvözli a felvonulókat egy fiatal nő. Mi tüntetők összekapaszkodva vonultunk az úttest teljes szélességében, skandálva, hogy „Éljenek a lengyelek, ruszki, mars ki!”

Fotó: Kósa Róbert

A beszédet követően a Lámfalussy Sándor Szakképző Iskola diákjainak megemlékező műsora következett.

A rendezvény végén – amit a 60. évfordulóra létrehozott emlékbizottság is támogatott – felavatták a hősök emléktábláját. Itt Tantalics Béla helytörténész szólt azokról, akik szerepet vállaltak a helyi eseményekben.

Az ünnepség végén a résztvevők helyezték el koszorúikat és mécseseiket az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!