Hírek

2014.10.18. 08:22

Elkészült a Balaton fejlesztési stratégiája

Újfajta szempontok érvényesülnek a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet fejlesztési stratégiájában. Az idegenforgalmi ágazatban az egészség-és sport, valamint a konferencia és kulturális turizmus fejlesztése kap kiemelt szerepet, hiszen ezek egész éves programlehetőségeteket biztosítanak. A szezon meghosszabbításán túl a vendégéjszakák számának növelése, a szolgáltatások bővítése és minőségének javítása is cél.

Keszey Ágnes

Vajon milyen lesz a térség 2020-ra? A fejlesztési sratégia célkitűzése szerint: „Balaton, a természetesség és a magas életminőség egységes közép-európai mintarégiója!”

Mindez a megújulóképesség, az egészség, a fenntarthatóság és a természetesség négy pillérére épül. Stratégiai célokat határoz meg fejlesztési terv, hogy milyen is legyen a Balaton. Innovatív - a fejlesztés a tudásbázisokkal együttműködve valósuljon meg. Cél a foglalkoztatás növelése- kiemelten a fiatalok és felsőfokú végzettségűek számára, a kutatási-fejlesztési programok erősítése, a vállalkozások letelepedésének segítése, a kis-és középvállalkozások működésének támogatása, a  kézművesipar fenntartása, a hagyományok megőrzése.A turisztikai szakemberek folyamatos képzése, a marketing, a befektetők tájékoztatása a régió nyújtotta lehetőségekről is a program alapelemei közé tartoznak.  A Balaton legyen aktív – egész évben. A természet, a sportlehetőségek és az ezekhez kapcsolódó infrastruktúra és a programok összehangolt kínálata vonzza a vendégeket. A kulturális turizmus erősítése kapcsán a tervekben szerepel a Festetics- kastély világörökség részévé válása a fenékpusztai történeti emlékhely komplex rehabilitációja. A Balaton- egészség és a megújulás: a helyiek által igénybe vett szociális és egészségügyi ellátórendszer mellett a turisztikai kínálatban a prevenció, az egészségmegőrzés, a wellness és a rehabilitáció – a természeti adottságokra alapozva – kitörési pont lehet.

Zalában Közép-Európa egészségturisztikai, gyógyító, rehabilitációs központja jöhetne létre. Kerüljenek balatoni termékek az asztalokra: az egészséges, helyi termékek előállítása, feldolgozása, s a szőlőtermesztés, bortermelés és a halgazdálkodás is nagyobb szerephez juthat. Tervezik a Balatoni helyi termék védjegy bevezetését is. A megújuló közösségek megléte a társadalmi fejlődést vetítik előre: a közösségi összefogás, a szárazföldi és vízi biztonság növelése az itt élők számára fontos szempont. Az egészséges környezet, természetes tiszta Balaton gondolat jegyében a fejlesztéseket a leginkább környezetkímélő módon, a természeti értékek megőrzésével kell megvalósítani. Hogy elérhető legyen a térség, a közlekedési infrasturktúra fejlesztése is szükséges. A Hévíz-Balaton Airport fenntartható működtetése, elkerülő utak tervezése, építése, az északi part vasútvonal villamosítása, Hévíz-Keszthely közötti kötöttpályás közlekedésének  tervezése, elkerülő utak megvalósítása szerepel a tervek között -  vázolja a fejlesztési stratégia. Wächter Balázs a fejlesztési program vezető tervezője kiemelte:

- A fejlesztési program megalkotásának főbb elvei közé tartozik a természetes környezet fenntartása és az ehhez kapcsolódó beruházsok ösztönzése. A másik kiemelt elv az a két társadalmi trend, ami az egészségtudatossághoz, a természetességhez, a környezettudatossághoz kapcsolódik. Fontos a megújulás: a vállalkozások, szolgáltatások  fejlesztésében az újdonságokra, innovációra való törekvés. Elsődleges szempont, hogy hogyan lehet olyan szolgáltatásokat erősíteni, melyek az alacsonyabb kapacitáskihasználtságú tavaszi-őszi időszakban hoznak vendégeket. A tervező konkrét elképzeléseket is felvázolt: - Ehhez kapcsolódva az aktív turizmus, például turizmus: a kerékpározás, természetjárás infrastruktúráját is fejleszteni kell. Mindezek mellett a strandok és a vitorlásturizmus hagyományos kínálatában is versenyképesnek kell maradni. A kuturális-és sportrendezvények összehangolása, nagyobb léptékű konferenciaközpont kialakításának igénye is felmerült – olyan település közelében, mely nagyobb szálláshely-kapacitással rendlkezik: itt szóba jöhet Hévíz, Siófok, Balatonfüred és térségük.  A kutlurális örökséghez kapcsolódó fejlesztések hosszabb távon jelentősek lehetnek a térség számára – Keszthelynek itt komoly szerep juthat a Festetics-kastéllyal és a fenékpusztai római kori erődöt érintő tervekkel.

Fotók: a szerző

Az egészségturizmus, gyógyászati turizmus terén több város kínálhat új szolgáltatásokat, akár műtéti lehetőségeket is. A keszthelyi és a hévízi kórház is kiemelt szerephez juthatna – elsősorban a mozgásszervi rehabilitáció területén. A cél, hogy minél több gyógyulni vágyó ember érkezzen, ehhez összehangolt, minőségi kínálatot kell nyújtani. Az időskorúakat vonzó szolgáltatások fejlesztése is célként fogalmazódott meg. Komoly feladatokat jelent a település-és vízpartrehabilitáció, a mederkotrások fenntartása, a zagytározók telítettségéből adódó problémák megoldása, és folyamatos kell, hogy legyen a vízminőség monitorizása.

Kiemelten fontos a helyi termék-fejlesztés: a zöldség-és gyümölcstermesztés a foglalkoztatás növelését eredményezheti, növelni kell a feldolgozó vállalkozások számát is. A helyi termékek védelme mellett az is cél, hogy az itt termelt, feldolgozott árut a helyi szállásadók is értékesítsék, kínálják. A közlekedésfejlesztés a zöld jellegű fejlesztésekre épül: elsősorban az elektromos közlekedési eszközök elterjesztése a cél. A programok megvalósítása során kiemelt szempont, a társadalmi együttműködés erősítése, hogy az itt élő lakosok is ki tudják használni a lehetőségeket. A kutatás-fejlesztés is kiemelt szerepet kap – Keszthely térségében alapozva a Pannon Egyetem Georgikon Karra - összegezte Wächter Balázs . A megfogalmazott tervek megvalósításának összigénye 300 milliárd Ft. A fejlesztési források lehetőségei, a Balaton-régióra vonatkozó pályázatok néhány hónapon belül megjelennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!