Hírek

2016.03.08. 14:45

Elkészült a mamaház - nem kell többé széken éjszakázni a szülőknek a gyermekintenzíven

Zalaegerszeg - Még a tavasz folyamán benépesülhet a Zala Megyei Kórház udvarán kialakított mamaház, ami a hosszú kórházi rehabilitációra szoruló gyerekek és szüleik kényelmét szolgálja.

Magyar Hajnalka

Erről tartottak kedden sajtótájékoztatót a mamaházban, amit egy régóta használaton kívüli, s időközben életveszélyes állagúvá romlott raktárépületből alakított ki a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány. A mamaház két - televízióval is felszerelt - apartmant, két kétágyas szobát, hűtővel és tűzhellyel ellátott nappalit, akadálymentesített vizesblokkot egyaránt magába foglal, s mintegy 20 millió forint ráfordításból született meg.

Vigh László, dr. Gárdos László és dr. Halász Gabriella az egyik, tévével is felszerelt apartmanban Fotó: Katona Tibor

A bejáráson elsőként Vigh László országgyűlési képviselő idézte fel az építkezést lehetővé tevő alapítványi akciók sorát. Kitért rá, számos elképzelése van arról, milyen országos és állami pénzekkel lehetne még segíteni a gyermekrehabilitációs központ fejlesztését. Mint mondotta, a gyermekosztályon zajló gyógyító munka magas színvonala méltó arra, hogy a megye polgárai és vállalkozói az 1 százalékuk felajánlásával is támogassák.

Dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója az intézmény és a civil szféra együttműködésének jó példájaként jellemezte a mamaházat. Részben a létesítmény működtetése is közös, a közüzemi díjakat a kórház vállalja, minden egyéb költséget pedig a koraszülöttmentő alapítvány. A főigazgató a kórházban zajló tervezési munkáról szólva leszögezte, egyértelmű, hogy a jövő nem az ellátás szűkítéséről szól, minden rehabilitációs területen betegszám-növekedést céloztak meg. A regionális feladatkört ellátó gyermekrehabilitációban is jobb kihasználtságra törekszenek, ehhez kínál új lehetőségeket a mamaház.

Dr. Gárdos László, a gyermekosztály vezetője arról beszélt, a mamaház finanszírozása miatt idén nagyon meg kellett szorítaniuk a koraszülöttmentő alapítvány egyéb fejlesztéseit, hiszen efelett még a gyermekosztály működési költségeihez is hozzájárultak milliós nagyságrendben. A mamaház két apartmanja a több hetes vagy hónapos rehabilitációt igénylő gyerekek és szüleik komfortos együttlétét szolgálja. További négy ágy és fürdőszoba pedig azon szülőknek kínál lehetőséget pihenésre és tisztálkodásra, akik eddig napokon át virrasztottak súlyos állapotú gyermekük mellett az intenzív részlegen. Megköszönte a kórháznak, hogy az alapítvány rendelkezésére bocsájtotta az épületet és a körülötte lévő területet, ahol a jövőben fejlesztő eszközökkel berendezett játszóparkot szeretnének kialakítani. Ez újabb 10 milliós nagyságrendű ráfordítást igényel.

További céljuk, hogy a fulladással fenyegető félrenyelés kezelésére önálló műszerparkkal felszerelt idegentest-eltávolító labort rendezzenek be. Támogatói körük bővítése érdekében május 8-án váltó maratonfutást terveznek csapatoknak a Zalaegerszeg, Hévíz, Keszthely útvonalon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!