Hírek

2015.07.08. 12:18

Elkezdték a felújításokat - Több csomópontot átépítenek, a botfait például körforgalmúvá

E héten indult el a megyei úthálózatának finisheres burkolat javítása, azaz a nagyobb felületi javítások rövidebb szakaszokon, mégpedig elsőként a keszthelyi közútmérnökség területén.

Arany Gábor

Ezt a tájékoztatást kaptuk érdeklődésünkre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályától, amikor a gyorsforgalmi úthálózattal együtt 1742 kilométer hosszú Zala megyei állami közúthálózat felújítási, fejlesztési munkáiról érdeklődtünk.

Ígéretük szerint a munka folyamatos lesz egész hónapban, mégpedig a megye számos pontján, a későbbiekben ugyanis a többi mérnökséghez tartozó úthálózatra is kiterjesztik. Ily módon szinte minden zalai főút érintett lesz és számos mellékúton is felbukkannak a gépeik. Közel 2000 tonna meleg-aszfaltot használnak fel majd a javításokhoz, derül ki a közlésből.

Az útfelújítások Keszthely térségében kezdődtek el. Felvételünk a 71-es főúton készült. Fotó: Keszey Ágnes

Június 24-én jelent meg a közbeszerzési eljárás hirdetménye, amelynek keretében a megyében – jellemzően a főközlekedési országos közutakon – a forgalombiztonságot javító beavatkozásokra kerül sor: nyomvályúk megszüntetése, útfelújítások, útfejlesztések. Amint a közbeszerzési eljárás eredményeként a vállalkozási szerződések is megszületnek, Zala megyében több szakaszon kezdődhetnek el a munkák.

Ezek egyik helyszíne a 74-es számú főút a botfai csomópont és a zalaegerszegi haranglábas körforgalom között, mégpedig a botfai csomópontot körforgalmúvá építik át. A 74-es számú főút nagypáli csatlakozásában pedig 1,1 kilométer felújításával csomópontot építenek. Felújítják továbbá a 71-es számú főutat Balatongyörök és Vonyarcvashegy között, a 762-es számú főutat – ez a régi 76-os zalaegerszegi átkelési szakasza – a Mártírok és Gasparich utca között, a 7-es számú főutat 2 kilométer hosszban Zalakomár térségében, valamint a 75-ös számú főutat 1,1 kilométeren Bak és Zalatárnok között.

Megyei szinten ez 12 kilométer útburkolat korszerűsítését jelenti nettó 2,5 milliárd forint értékben.

A gyalogosok biztonságát szolgáló beruházásokról is szólt a tájékoztató. Jelenleg folyamatban van négy főúton, a külterületi autóbuszmegállókhoz a gyalogosok biztonsága érdekében az általuk vezérelhető, változtatható jelzésképű táblák telepítése. Ezek helyszíne Nagyrécse, Keszthely, Zalaegerszeg, Magyarszentmiklós. A közbeszerzési eljárást követően a kivitelezések is elindulhatnak még a nyáron. Szintén pályáztatás alatt van a 74-es számú főúton a csatári csomópontban kisebb forgalombiztonsági átépítés, valamint a 61-es számú főúton Nagykanizsán egy kijelölt gyalogos átkelőhely korszerűsítése.

A területfejlesztési operatív programban az országos közúthálózaton elsősorban mellékút-hálózati elemek felújítása valósulhat meg a 2014-2020. között. Ezek pénzügyi, műszaki előkészítése még folyamatban van, ezért ebben az esetben még konkrét projektekről nem lehet beszámolni, közölték. Mint megfogalmazták, a teljes körű útrekonstrukció nem a Magyar Közút kompetenciája, az utak felújítására szánt pénzek felett nem rendelkeznek. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. csak szakmai javaslatot tehet egy-egy út felújítására. A cég minden évben előre meghatározott állami költségkeretből látja el a közutak kezelési szabályzatának megfelelő feladatokat. A nagyobb volumenű fejlesztések a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-hez tartoznak. fogalmaztak.

Ezért lapunk NIF-hez fordult, érdeklődve a zalai fejlesztésekről. A nagyobb volumenű beruházások egyike a zalalövői elkerülő út, amit gőzerővel építenek. Ezen kívül szükséges lenne a 76-os út felújítására Zalaegerszeg és Körmend között, valamint folytatni a Sümeg–Zalaegerszeg út korszerűsítését, a 75-ös főútrra is több helyen ráférne a korrekció. Hamarosan visszatérünk ezekre.

Kapcsolódó cikkek:

Meg kell védeni az embereket a Murától!

Hol közlekedjenek? Szinte bezárja őket a falujukba az elkerülő szakasz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!