Hírek

2017.08.11. 14:45

Elmaradt a Puszika Oszika 25 év után!

ZALAEGERSZEG Idén nem indultak el a zalabéri híd alól az extrém vízi járművek tucatjai. Elmaradt a Puszika Oszika Csónaktúra, Flúgos Futam Fesztivál.

Hajdu Péter

Az elmúlt huszonöt év alatt országos hírűvé nőtte ki magát a rendezvény, sőt, rendszerint a szomszédos országokból is érkeztek résztvevők a sok vidámsággal, koncertekkel kísért futamra. Zalabértől indultak a nevezők a sokszor minden elképzelést felülmúló vízi alkalmatosságaikkal a Zala folyón, és a Zalaszentgrótig tartó mintegy 8 kilométeres szakasz megtétele volt a cél. Az eredeti cél azonban, mint korábban a rendezvény ötletgazdája és főszervezője, Bangó Dezső (Oszi) többször nyilatkozott róla, az volt, hogy felhívják a figyelmet a Zala folyó állapotára, partjainak tisztán tartására. A nevezetes futamot Zalaszentgróton koncertek, fesztivál jellegű program kísérte.

Tavaly volt a 25 éves évforduló, nagy sikerrel lezajlott a túra, mint a negyedszázad alatt mindig. Így természetesen feltűnik, hogy idén, a szokásos időpontban elmaradt a fúgos futam. Miért? - kérdeztük Bangó Dezsőt.

Tavaly még sokan nézték a Zala-partról a flúgos futamot Fotó: Archív/Katona Tibor

- Nem is lesz idén futam. Azért marad el, mert nem kaptunk megfelelő anyagi támogatást a zalaszentgróti önkormányzattól. Pedig ez a rendezvény már országszerte híres volt. Tavaly is nehézségekbe ütközött a megszervezése a kevés támogatás miatt. Pedig a Puszika Oszika a városban, nyugodtan mondhatom, a legnagyobb tömegeket mozgató és vendégeket hozó rendezvény volt. Az idejére minden szálláshelyet lefoglaltak, már a sitkei fesztivált is meghaladta a program látogatottsága. Júliusban behívott a polgármester úr, és megkérdezte, mi a helyzet? Elmondtam. Úgy gondoltuk, számtalan dologra, más eseményre fordít pénzt az önkormányzat, és mi, akik a fesztivált szerveztük, mozgattuk, úgy éreztük, megalázóan kis összegre méltatják ezt a rendezvényt, így nem érdemes megtartani - mondta többek között érdeklődésünkre Bangó Dezső.

Kijelentette, nem titkolja, hogy sértő számára, számukra a félmilliós dotáció. Több más városi rendezvényt, támogatást is megemlített, amihez hasonlította a Puszika Oszika jelentőségét és ahogy mondta, alultámogatottságát. A jövőt illető érdeklődésünkre azt mondta, a következő évben mindenképpen megszervezik a futamot.

Baracskai József polgármesternél is érdeklődtünk, egyrészt arról, mekkora volt a támogatás, és vajon lesz-e jövőre együttműködés, mire számíthat a Puszika Oszika?

- Természetesen nagyon fontos Zalaszentgrót számára is ez a rendezvény. Az önkormányzat évek óta elkülönít a támogatására egy összeget. Ez tavaly is 500 ezer forint volt, és idén is ennyit különítettünk el a költségvetésben a Puszika Oszika támogatására. Ez a konkrét anyagi támogatás, de ezenkívül is segítettünk a villanylekötésben, az infrastruktúra biztosításában, a hulladékszállítással. Szerintem nem olyan jelentéktelen ez a támogatás. De egyébként egy önkormányzati támogatás úgy működik, hogy kérelemmel kell az önkormányzathoz fordulni. Ha ez a pénz nem elég, kellő indoklással lehet még kérni. A közösségi élményt támogatjuk, de ez természetesen úgy működik egy önkormányzatnál, hogy a testület szavaz, mire ad és mennyit - mondta a polgármester.

Baracskai Józsefet arról is megkérdeztük, jövőre várható-e változás?

- Szeretnénk a folytatást, és szeretnénk együttműködni. De ehhez párbeszéd kell. Le kell ülni, és meg kell beszélni, mire mennyit? Aztán Zalaszentgrót képviselő-testülete dönti majd el, ad vagy nem ad, megéri, vagy nem éri meg a városnak - válaszolta a polgármester.

Valószínűleg sokan kíváncsian várják, hogy benépesül-e jövő nyáron a folyó, lesznek-e indulók, koncertek? Van rá egy év.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!