Hírek

2015.11.25. 09:19

Élnek, halnak, utóbbiak többen vannak

Zalaegerszeg – Idén szeptember végéig az országban 68.647 gyermek született, és összesen 99.286-an haltak meg. A különbözet 30.639 fő, ennyi eddig a lakosság természetes fogyása. A tendencia Zala megyében is hasonló, állapította meg a KSH.

Hajdu Péter

A Központi Statisztikai Hivatal a születésekről, halálozásokról közreadott friss adatai szerint az előző év hasonló időszakához hasonlítva, az idei első háromnegyed évben mind a két kategória számai növekedtek. De a  született gyermekek száma csak  0,7 százalékkal volt több, az elhunytak száma viszont  6,7 százalékkal emelkedett, aminek gyászos egyenlege, hogy szeptember végéig 30.639-cel csökkent az ország lakossága, ennyi volt a  természetes fogyása.

Szűkebb hazánk, Zala megye ugyanezen adatait vizsgálva az országosnál is negatívabb eredmények jöttek ki. Míg országosan mind a két, tehát a születések és a halálozások száma is növekedett a tavalyihoz képest, addig megyénkben  a halálozások száma nőtt, az élve születések száma pedig csökkent. Számszerűleg a következő adatok jellemzik a zalai demográfia idei első háromnegyed éves alakulását. Idén szeptember végéig 1.609 gyermek született (egy évvel ezelőtt 1654), és 2.972-en haltak meg (egy éve 2.816-an). Így aztán a megye lakosságának természetes szaporulatáról az országoshoz hasonlóan nem beszélhetünk, csak természetes fogyásról. Míg tavaly szeptember végéig Zala megyében 1.162 volt ez a szám, addig idén az első kilenc hónapban 1.363-ra alakult.

A halálozások év közbeni alakulásán belül két jelentősebb tendenciát figyeltek meg. Január-februárban és július-augusztusban volt legnagyobb, ebben a két időszakban egyrészt az influenza tetőzött, másrészt a nyári hőhullámok. Ezek kétség kívül nagyobb megterhelést jelentettek az emberekre, megyénkben is. Zalában a lakosságfogyás okait kutatva tartja magát a kedvezőtlen, kisfalvas településszerkezet, ahol a lakosságfogyás miatt egyre növekszik az átlagéletkor, s a nyári hőhullámok, a téli influenza nyilván nagyobb hatást gyakorol az egyre idősödő korosztályokra, mint a fiatal, életerős emberekre. Ha csak ezeket a szempontokat vesszük alapul, garantált a további fogyás.

De vajon mi változtathatná meg a kisfalvas településszerkezet lakóinak egyre növekvő mortalitását? Nyilván valami olyasmi, ami oda vonzza az embereket, a fiatalokat. Munkahely, ígéretes bérek. Legyen azonban itt egy biztató adat is. Nőtt a házasségkötések száma. Míg tavaly szeptember végéig 763  zalai pár lépett frigyre, addig idén ugyanezen időszak alatt 877-en mondták ki a boldogító igent. Legyen eredménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!