Hírek

2017.02.15. 12:55

Előbb gyümölcsös, aztán csíp - Chilipalánták az irodában

Szatmári Gergely Nagykanizsáról indult, de most Budapesten dolgozik online marketingszakemberként. Ez önmagában még nem lenne hír. Az viszont már igen, hogy a fiatalember az ország egyik legismertebb chilipaprika-termelőjévé nőtte ki magát az elmúlt években.

Horváth-Balogh Attila

Pedig soha nem vonzotta a földművesség, vagy a zöldségtermesztés, teljesen véletlenül kezdett el a chilivel foglalkozni.

– A nagymamámnak szerettem volna valamilyen ajándékot venni karácsony előtt, s ennek kapcsán a világhálón kutakodtam, amikor egy oldalon rátaláltam a chili paprika vetőmagra – idézte fel a kezdeteket Gergő. – Mama szeretett kertészkedni, ezért úgy gondoltam, hogy ez pont jó lesz, ilyet még biztosan nem termelt sohasem. Megérkeztek a magok, én pedig elbizonytalanodtam: mi történik, ha nem kelnek ki? Nem mertem hát odaadni neki. De rendben kikeltek – és ott maradt rajtam a 30 tő. Szépek voltak, ezért karácsony után még gyorsan ültettem 30 tövet, ennyivel indult az első szezon. Annak a végén még nem lett nagy termés, amit már akkor szósszá dolgoztam fel, 30 üvegecskével sikerült készítenem.

Bizony, nem könnyű a világ legerősebb paprikáival dolgozni, elkél a védőöltözet

Gergő elmondta: akkor még csak a kollégákat örvendeztette meg chili szószaival, melyek váratlanul nagy sikert arattak. Ajándékba fogyott el az utolsó darabig, s aki kóstolta, azon háborgott, hogy miért nincs több? Akkor pecsételődött meg a fiatal informatikus-közgazdász szakember sorsa.

– A következő évben, 2014-ben már 120 tövet ültettem, amiről lejött közel 100 kilónyi paprika – folytatta. – Ugyanis közben kiokosítottam magam, aminek köszönhetően jobban ment a termesztés, a tápoldatozás. Idén már 250-et vetettem, de még akarom folytatni a munkát, olyan 400 tövet szeretnék kiültetni a májusi fagyok után.

Szatmári Gergely sokféle chilit termeszt, kísérletezik, melyikre van igény

Gergő a palántákat a munkahelyén, a fejlesztőmérnökök megüresedett helyiségében, egy beltéri növénysátorban neveli, szabályozott páratartalom -, fény-, és hőmérsékleti viszonyok között. Érdemes január végén, február elején elkezdeni az ültetést, palántázást, hogy augusztusra már legyen termés.

– Nagykanizsa mellé, a Szentgyörgyvári-hegyre, a szüleim zalakarosi, az anyósomék szolnoki kertjébe kerülnek ki a növények, illetve a mi fővárosi lakásunk hátsókertjébe is palántázunk – árulta el Gergő. – A növénygondozásban, az öntözésben vidéken a szülők segítenek, úgy, ahogy az augusztusban induló betakarításban is. A paprikatöveket fóliasátorban nevelem, több okból is: egyrészt a mostanában fokozódó jégeső-veszéllyel szemben az nyújt védelmet, másrészt a chilik hosszabb tenyészidejűek, így aztán a gyorsabb fejlődéshez kell nekik a meleg.

Ahány szín, annyiféle ízvilág és erősség. A sárga a Bhut Jolokia, a fehér a 7pot, a piros pedig a Naga Viper fajta

Szatmári Gergely hozzátette: most közel 30 fajta chili paprikával foglalkozik, de ez még a kísérletezés fázisa, keresi a legjobb, a közönség által legkedveltebb fajtát.

– Most már, ennyi év után azért látszik egyfajta irány, hogy melyik szósz a legkeresettebb, hát nyilván, hogy a legerősebbet akarja mindenki – mondta nevetve. – Úgyhogy abból ültettem most a legtöbbet. Ez a Carolina Reaper nevű fajta, becenevén a „Kaszás". Ez a világ legerősebb paprikája, majd' ezerszer erősebb a hegyes erős paprikánál. Annyira durva, hogy elég a fogpiszkáló hegyét beledugnom a szószba – ha utána belemártom a levesbe, lángol az egész... Veszedelmes, mégis vannak, akik kiskanállal eszik, és beszámolnak a fajta gyümölcsös ízéről is – ha beleharapunk, előbb ezt érezzük, aztán jön a mérhetetlenül erős, hullámokban váltakozó csípősség. Ez alapvetően pirosra érő fajta. Saját részre a Jalapeno-t termelem, ez nem olyan brutálisan erős, és számomra az íze is sokkal zamatosabb.

Gergő elárulta még: a paprikákat ledarálja, sózza és egy kis ecetet ad hozzá, majd az egészet rövid ideig főzi. A só és az ecet is természetes tartósító, a többit meg elvégzi a kapszaicin, az a hatóanyag, ami a paprika erejét adja. Így, tartósítószer- és adalékanyag mentesen készül a Gergő által képviselt „Fenevad Chili".

Beltéri fóliaházban nevelődnek a palánták
Fotó: a szerző

S hogy mi a jövő?

– A chili termesztés valószínűleg hobbi marad, jó a növények közé kiszabadulni a számítógép és a négy fal közül, és mellékesnek sem rossz. De ennyi, ennél többet a jelen viszonyok között, munka mellett nem lehet kihozni belőle és nem is akarok, mert az már szerintem a minőség rovására menne – mondta végül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!