Hírek

2017.03.21. 20:10

Előkerülnek a motorok! - A túl nagy sebesség balesetveszélyes lehet

Gutorfölde - Ahogy kifelé megyünk a télből és közeledik a melegebb tavaszi időjárás, úgy kerülnek elő a garázsokból és jelennek meg az utakon a kisebb és nagyobb motorok is.

Korosa Titanilla

Több autós rémálma az utakon a járművek közt szlalomozó, vagy az esetenként talán túl nagy sebességet is választó motoros. A motorkerékpárral való közlekedésnek is megvan a maga kultúrája. Erről kérdeztük a zalaegerszegi székhelyű, de gutorföldi tagokat is a soraiban tudó Road Wanderers Túra Chopper Motoros Club Egyesület tagjait. - A téli pihenő után a motorokat is fel kell készíteni a közlekedésbe való visszatérésre - kezdte Káli Attila, a csapat egyik gutorföldi tagja.

- Már tél végén ellenőrizzük a járműveket, végezzünk karbantartást nagyrészt magunk, vagy esetleg, ha a motor szívébe kell belenyúlni, azt bízzuk szakemberre. A szezon kezdete az időjárástól függ, idén már januárban is volt, hogy 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, akkor már megjárattuk a motorokat kellően beöltözve, de az igazi szezon tavasztól őszig tart.

Az élen balról Bangó Béla és Káli Attila, mögöttük Nemes Tibor és Gömbös Norbert. A Road Wanderers Egyesület motorosai augusztusban Gutorföldén tartják meg jubileumi rendezvényüket Fotó: Korosa Titanilla

Az autósok közt vannak, akik nem kedvelik a motorosokat, többeknél él a beidegződés, hogy ész nélkül száguldoznak az utakon.

- Mi is kapunk kritikákat, de ugyanúgy ülünk autóban is, vagyis mindkét oldalról látjuk a közlekedési helyzetet - vette át a szót Molnár Edvin, a motoros egyesület elnöke. - Megpróbáljuk elősegíti a problémamentes motoros közlekedését, annak megfelelően, ahogy azt a KRESZ évek óta szabályozza. A motorosok számára előnyös a közlekedésben, hogy a lámpáknál előre mehetünk, ezzel nem sértjük meg a szabályokat, viszont sok autós nem akar félrehúzódni, illetve ha például hosszabb kocsisor áll, de a felezővonalnál van még annyi hely, ahol egy motoros megfelelő sebességgel haladva elfér, azt sem nézik az autósok jó szemmel és előfordul, hogy szándékosan felhúzzák az autót a felezővonalra, holott mi motorosok nem akadályozzuk őket.

A balesetmentes motorozáshoz elengedhetetlen az útviszonyoknak megfelelően sebesség megválasztása és a korlátozások betartása. Sajnos a megyében is több halálos kimenetelű baleset történt a közelmúltban, részben a nem megfelelő sebességválasztás miatt. De ugyanúgy fontos az is, hogy ne vágják le a motorosok a kanyaríveket, hiszen nem tudhatják, hogy mi jön velük szemben.

Tavasszal a motorosok mellett a kerékpárosok, gyalogosok is nagyobb számban jelennek meg az utakon, rájuk is oda kell figyelni, illetve az útviszonyok is megváltoznak. A melegben a gumi jobban tapad, viszont esőzések idején vízátfolyások is előfordulnak.

Az egyesület tagjai már rutinos motorosoknak számítanak, a Road Wanderers idén ünnepli húszéves jubileumát. Sok éve járják már közösen az utakat, a tagok a nagyobb, kéthengeres motorokat részesítik előnyben.

- A közös túrák során a motoros életérzés is jelen van, de nagyobb a biztonságérzet is, ha többen vagyunk, illetve az autósok is könnyebben észrevesznek - tette hozzá Káli Attila. - Országszerte és külföldön is motorozunk, odafigyelve a közlekedés minden résztvevőjére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!