Hírek

2017.08.03. 17:10

A méhészek már a télre készülnek

LENTI Szakmai tájékoztatót is meghallgathattak a résztvevők az elmúlt hétvégén megrendezett méhész pikniken.

Korosa Titanilla

A Lenti és Vidéke Méhész Egyesület - a hagyományoknak megfelelően - idén nyáron is megrendezte tagjainak és a meghívott lendvai és söjtöri vendégeknek a pikniket. Tóth Vilmos, az egyesület elnöke arról tájékoztatott, hogy a szakmai és egyben szabadidős programot arra az időpontra teszik, amikor a méhesben már véget ér a munka dandárja. A jó hangulatú, estébe nyúló rendezvényen mintegy 70-en gyűltek össze.

- Évről évre ebben az időszakban rendezzük meg a pikniket, mivel nálunk ilyenkor köszönt be az év vége - mondta Tóth Vilmos. - A komoly munka lezárását úgymond a napraforgó elvirágzása jelenti, ezután a méhek már nem tudnak miből nektárt gyűjtögetni és elkezdődik a téli időszakra, a betelelésre való felkészülés. Ilyenkor a méhek egészségére kell nagyon odafigyelnünk.

Balról: Tóth Vilmos, valamint Bokány Zoltánné és Bokány Zoltán - utóbbiak az idei méhész piknik házigazdái Fotó: A szerző

Ezzel kapcsolatban hozzátette: az elmúlt évben a méhállomány közel 40 százaléka pusztult el, vagy nem volt tavasszal termelőképes betegség miatt.

Az egyesület vezetőjétől azt is megtudtuk: a méhészek közt akadnak olyanok is néhányan, akiknek közel 300 méhcsaládja van, míg átlagban 50-60 családdal dolgoznak. A mintegy 110 egyesületi tagnak összesen közel 5000 méhcsaládja van, ami országos viszonylatban is soknak számít, a zalai vidéken a legmagasabb a méhsűrűség.

Az egyesület vezetője azt is elmondta: további szakmai program keretében a Zakopane-ba utaznak hamarosan, útközben pedig két méhészetet is meglátogatnak tapasztalszerzés céljából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!