Hírek

2017.07.30. 18:30

Először rendeztek játékos "érzékenyítő" sportnapot Egerváron

EGERVÁR A focit nemcsak játszani, hanem nézni is élvezet – ettől a gondolattól vezérelve hagyományteremtő szándékkal rendezett „Esély Kupát” szombaton a falu sportpályáján a Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesülete.

Fincza Zsuzsa

– Úgy gondoltuk, a nyári uborkaszezonban jólesik közösen kimozdulni a szabadba, focizni vagy csak drukkolni a csapatoknak, különböző sportokban – magyarázta Tóth Ágnes, a 2016-ban alakult, nagypáli székhelyű, de megyei hatáskörű civil szervezet vezetője. – Készségfejlesztő, logikai, érzékenyítő játékokban is próbára tehetik magukat a vendégek, de bográcsos főzőcskézés, közös ebéd az árnyékban, és zenehallgatás is van a lehetőségek közt.És az is csak elsőre tűnhetett meglepőnek, hogy a fogyatékkal élők szervezte programon „épkézláb” focisták rúgták a bőrt.

- Miért kéne a gondjainkon siránkozva bezárni magunkat a saját világunkba? - folytatta Tóth Ágnes. - Minden találkozónkra meghívjuk az úgymond egészséges embereket is, hiszen egy alomból valók vagyunk. Azt akarjuk, hogy minél szélesebb réteg ismerje meg az életünket, hogy lássák, ha több is a nyűgünk, ha segítségre is szorulunk, szeretünk mi is nevetni, és erre jobb az esélyünk, ha megértenek bennünket.

A segítők közt élen járt az egervári önkormányzat, például azzal, hogy az egyesület rendelkezésére bocsátotta a faluházat és a sportpályát.

A női focisták (a Gutorfölde, a Pont Mi és a Police Ola LSK) örültek a nyári játéklehetőségnek. Hátul középtájon Németh László edző, a bal szélen Gyerkó Gábor, Egervár polgármestere, mellette Tóth Ágnes, a mozgássérült egyesület elnöke Fotó: Fincza Zsuzsa

- Nem vagyunk gazdagok, de amivel tudunk segítünk a rászorulóknak, a civil szervezeteknek, sőt, még a szomszédos településeknek is - fogalmazott Gyerkó Gábor, Egervár polgármestere. - Megjegyzem, mindez kölcsönös, tegnap, a gyerekeink táborzáróján például éppen a fogyatékkal élők egyesülete főzte a búcsúebédet, s kapcsolataik révén kutyás bemutatót, kézműves foglalkozást is szerveztek.

A kapcsolatok pedig szombaton is működtek: a Zala Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes ház szakemberei, a Béke Ligeti Általános Iskola gyógypedagógusai, az egervári klubok kézművesei játékasztallal, kreatív sarokkal, ugrálóvárral, trambulinnal és jóféle bográcsgulyással várták az érdeklődőket. A meghívott vendégek közt ott voltak a búcsúszentlászlói Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény és a pózvai Napraforgó Otthon képviselői.

- Minden lehetőséget kihasználunk, hogy csökkentsük az otthon lakóinak a bezártságát. Egy ilyen kiruccanás óriási élmény a számukra. Megnéztük a várat, fociztunk, játszottunk, új ismeretségeket kötöttünk - mondta Zakócs Gábor, a búcsúszentlászlói intézmény mentálhigiénés szakdolgozója.

A fő támogatók pedig a labdarúgók voltak. Németh László, a Zala Police SE elnöke szervezésében egervári, vasboldogasszonyi, gutorföldi, zalaegerszegi csapatok - köztük 3 női alakulat - fogadta el a meghívást, hogy játékkal szórakoztassák a sportnap szurkolóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!