Hírek

2016.07.30. 12:26

Elstartolt a Puszika Oszika (frissítve)

Zalabér-Zalaszentgrót - Szombaton délelőtt megtartotta jubileumi, 25. startját a Puszika Oszika Csónaktúra és Flúgus Futam a zalabéri hídnál.

Magyar Hajnalka

Bár az eredeti célt, a Zala medrének megtisztítását nem sikerült maradéktalanul elérni a 25 év alatt, azért az sem utolsó eredmény, hogy tömegek szerették meg a folyót és annak csodás környezetét. Ez pedig turisztikai szempontból is sokat nyom a latba - összegzi a negyedszázada elindult vízi parádé lényegét Bangó Dezső „főgóré” (ez a hátára is fel volt írva), aki Abaházi Csaba rádiós műsorvezetővel karöltve bocsátotta útra a zalabéri hídnál az idei futam mintegy 400 vízi járművét. Ezt megelőzően Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos nyitotta meg a rendezvényt, amire Szegedről, Debrecenből és Sátoraljaújhelyről is érkeztek csapatok, hogy csak néhány legtávolabbi várost említsünk.

- Aki egyszer eljött, az legközelebb már a barátaival tér vissza, idén is növekedett a mezőny - nyugtázza Bangó Dezső.

A rendezvény hangulatát nagyban emelik a kajakok és gumicsónakok mellé felsorakozó egyedi vízijárművek, amelyek némelyikénél az őrülettel vegyes kreativitás vezethette a tervező kezét. Ez azonban itt nem sértés, hiszen a flúgos futam bevallottan az őrület napja.

Egy néhai orosz repülőgép üzemanyagtartályából épített hajóval érkezett például a zalaegerszegi Ruzsicska Zsolt és társa. Egy hat fős besenyői baráti társaság pedig Rába-Steiger gumijából sikerített csónakkal szándékozik lecsorogni a 9 kilométeres távon.

- Nagy buli ez, sok a jó arc, és közben a természetet is csodálhatjuk - mondja szószólójuk, Szakál András.

Ötödször jött el az a 10 fős óhidi társaság, amelynek tagjai kamionosoknak és laza erkölcsű barátnőiknek öltöztek. A tematika pikantériáját a nemek cseréje adja. Két összekötött tutajjal küzdik le a folyót, táncolva a „pótkocsin” - újságolja Nagy Miklós. Tavaly balerináknak, előtte bennszülötteknek öltöztek, a közösségépítés és a Zala szeretete hozta el őket ismét.

Zalaszentgróti és türjei erőket vonultat fel a nagymamák csapata - öt otthonkát és kendőt öltő fiatalember.

- A nagymamáinktól kértük kölcsön a „szerelést”, és arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a barackból ne pálinka, hanem lekvár készüljön, mert igen régen ettünk egy rendes lekvárospalacsintát - avat be jelmezük értelmébe Varga Norbert, alias Margit. Pirike, Terike, Erika és Bözsi pedig egyetért.

Műtősruhában, orvosi köpenyben vonult fel a celldömölki mentőállomás csapata, amely infúzióval is felszerelte járgányát, de gyomormosást is vállanak, ha valaki kéri.

Líraibb húrokat penget a zalaszentgróti Schvarcz-család, ők három testőrnek öltöztek. Mint Csaba és Viktória elmeséli, miden évben történelmi jelmezt öltenek, voltak már római légiósok, vikingek, de kereszteslovagok is. Az egyszerű, de nagyszerű jelmezeket édesanyjuk készítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!