Hírek

2015.07.08. 13:23

Elviszik az ebet, de sokszor visszahozzák

Zalaegerszeg - Sokan meggondolatlanul visznek el kutyát az állatmenhelyről, ezt tapasztalják az ott dolgozók.

Németh Diána

A zalaegerszegi menhely jelenleg tele van, nincs lehetőség újabb állatok befogadására. Most közel 180 kutya él ott. A gondozók azt mondják, létszámuk szinte napról napra nő. A legnagyobb gond az, hogy miután elviszik őket az örökbefogadók, a legtöbb kutya visszakerül. Van, amelyik egy hét, a másik egy év után, de előfordult olyan is, hogy tíz év elteltével.

– Most úgy tűnik, ez a divat a gazdáknál – mondta Abai Erika, a menhelyt működtető Bogáncs egyesület operatív titkára. – Van olyan kutyánk, amely azért került vissza, mert a gazdák azt mondták, hogy beteg. Kértem, hogy vigyék el orvoshoz, de nem tették meg. A kutyát én vittem el kivizsgáltatni, most teljesen egészséges, azóta is megfigyelés alatt van. Felhívtam a gazdáit, hogy nem beteg a kutya, ekkor ők közölték, hogy nem érdekli őket, merthogy beteg ebet kaptak – mesélte az esetet Abai Erika.

Tánczos Nikolett Bogyóval és Dödivel a menhelyen. Kérik, csak az fogadjon örökbe kutyát, aki képes a felelős állattartásra. Fotó: Pezzetta Umberto

Több hasonló szituációról beszámolt. Jellemző az is, mondta, hogy az idősek a legfiatalabb kutyát szeretnék elvinni, majd később rájönnek, hogy nem tudják felnevelni.

– Előfordult, hogy elvittek egy kölyköt, majd visszahozták egy hét után, mert a gazda kórházba került – folytatta a történetek sorát Abai Erika. – Két hét után felhívtam őket. Közölték, hogy nem kell nekik az állat, adjam másnak örökbe. Van, hogy két év elteltével, sőt olyan is, hogy tíz év után kerül vissza az eb a menhelyre, attól is függően, hogy éppen milyen a gazda hangulata vagy hogyan alakul a családi állapota.

Az operatív titkár arra kér mindenkit, hogy alaposan gondolja át, ha kutyát szeretne örökbe fogadni.

– Sokáig faggatom a leendő örökbefogadókat, hogy tudjam, tényleg felkészültek-e a felelős állattartásra. Egy kutya átlagosan 10-15 évig él, foglalkozni kell vele, rengeteg problémája lehet, orvosi költségekkel jár a tartása. Akinek erre nincs ideje és pénze, esetleg tudja, hogy kisebb lakásba, netán külföldre költözik, inkább ne vigyen el kutyát – kérte Abai Erika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!