Hírek

2015.07.27. 15:22

Embereket csempészett az olasz sofőr és a kameruni tolmács

Nagykanizsa – Afgán és szudáni migránsok illegális határátlépéséhez akart segítséget nyújtani az a két férfi, aki ellen a napokban emeltek vádat.

Arany Gábor

A vádiratba foglalt történet szerint a 46 éves olasz férfi tavaly decemberben regisztrálta magát egy internetes útitárskereső, másként telekocsi oldalon. Ez év januárjában ott került kapcsolatba a magát Kevinnek nevező, a nyomozás során ismeretlenül maradt férfival, aki embercsempész hálózat számára szervezett fuvarokat és az olasz férfinak három alkalommal adott megbízást. A migránsokat az olasz sofőr Olasz- és Németországba szállította. Kevinnel került kapcsolatba a 23 éves kameruni fiatalember is, aki humanitárius tartózkodási engedéllyel élt Magyarországon, a debreceni befogadó állomáson. A francia és angol nyelven jól beszélő fiatalember ez év április 7-én utazott Budapestre, itt ahol Kevin felajánlotta, ha tolmácsol neki, biztosítja budapesti megélhetését és ingyen eljuttatja Franciaországba.

A kameruni fiatalember vállalta ezt a feladatot, bár tudta, hogy akiknek segíteni fog, nem léphetnék át a határt, mert nincsenek meg szükséges okmányaik. E munkája során került kapcsolatba az olasz férfival, akivel megegyeztek, hogy ezer euróért felveszi az országba illegálisan érkezett hat migránst a fővárosban, a Kerepesi úti benzinkútnál. Az öt afgán férfit és szudáni társukat Szlovénián keresztül kellett volna eljuttatni Olaszországba. Az olasz férfi április 26-án reggel indult útnak Volkswagen Touran gépkocsijával, amit dél tájt az M70-es elején megállítottak pénzügyőrök. Ekkor kerültek elő az utasok ruháiból a bevándorlási hivatal regisztrációs kártyái. Ezek után a gépkocsi sofőrje és utasai a rendőrségre kerültek. Az utazást megszervező, tolmács fiatalembert két nappal később fogták el Budapesten, miután az olasz sofőr segítséget nyújtotta a rendőröknek.

A megyei főügyészség tájékoztatása szerint az olasz sofőr és a kameruni tolmács ellen a kanizsai járási ügyészség folytatólagosan, anyagi haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntett miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!