Hírek

2015.07.15. 17:13

Emberemlékezet óta nem volt ilyen rossz gombaszezon

Körkép - Kifejezetten rosszul alakult az idei gombaszezon. Sem a tavaszi, sem a nyári fajokból nem termett a zalai erdőkben, s a kilátások sem túl kedvezőek.

Gyuricza Ferenc

A korábbi évek gyakorlata szerint rendszerint már május középén-végén ellepik a zalai erdőket a gombászók, ezúttal azonban felesleges lenne róni a rengeteget. A szárazság miatt egyelőre szinte egyáltalán nincs gomba, többnapos esőre, majd azt követő erőteljes felmelegedésre volna szükség ahhoz, hogy a természet bepótolja az eddigi elmaradását. A hosszú távú meteorológiai előrejelzések alapján azonban az előttünk álló hetekben kiadósabb csapadékra egyáltalán nem számíthatunk.

Pedig a múlt szerdai zápor után többen is reménykedtek abban, hogy többhetes késést követően végre a gombaszezon is beindul, ám csalódniuk kellett. Ha akadt is egy kevés vargánya és galambgomba, az olyan mértékben elkukacosodott, hogy emberi fogyasztásra egyáltalán nem volt alkalmas állítják többen is.

A megyében az egyik legjobb és leggazdagabb gombatermő helyként a Nova, Hernyék, Szilvágy és Pusztaapáti által határolt erdőséget tartják számon. Radóczi Attila Szilvágyon él, rendszerint el is jár gombászni, ez évben azonban még egy alkalommal sem volt az erdőben.

- Én csak akkor megyek el gombát szedni, ha biztos vagyok benne, hogy nem fogok üres kézzel hazatérni - mondja. Ebben az évben ilyen alkalom még egyszer sem volt. Egy-két galambicát vagy vargányát lehetett ugyan találni, de azért a mennyiségért nem érdemes elindulni. 17-18 milliméter eső esik, ennek a száraz erdőnek az nagyon kevés.

- Alig egy órája jöttem be az erdőből, de semmi - felelte kérdésünkre Herman Tibor. - Még bolondgomba sincs, nem is emlékszem ilyen évre. Alapos tréfát űz velünk a természet.

A szárazság miatt az erdei helyett egyelőre csak a termesztett gomba, például a champion jelentheti az alternatívát. Herczeg Erika az egyik zalaegerszegi zöldségesnél mutatja a kínálatot  Fotó: Katona Tibor

Herman Tibor szintén gyakorlott gombászónak számít, némi túlzással úgy ismeri az erdőt, mint a saját tenyerét. Ennek ellenére ez évben csupán kétszer tudott annyi gombát összeszedni, amennyiből kijött egy vacsorára való a családjának.

- Valami nagyon nincs jól -  folytatja. - Pünkösdkor már teli kosarakkal szoktunk hazatérni, most meg szinte semmi. Egy alkalommal találtam egy kevés galambicát, s egyszer egy fél kosárnyi keserűgombát. Pedig bejáratott helyeim vannak, ha oda máskor kimentem, szinte biztos, hogy minden egyes alkalommal legalább annyit találtam, ami egyszeri étkezésre elég volt.

- Emberemlékezet óta nem volt ilyen rossz év - folytatja Szabó Tibor, aki szintén Nova, Barlahida, Becsvölgye és Szilvágy térségében szokott gombászni. Egy kiadós eső kellene, amíg az nem lesz, addig hiába minden fáradság. A meteorológiai előrejelzéseket folyamatosan figyelem, de az sem kecsegtet semmi jóval. A harmincnapos prognózis szerint alig várható csapadék. Ha lesz is egy-egy nyári zápor, az nem tudja teljes mértékben az eddigi hiányt pótolni.

A zalaegerszegi férfi azt is hozzáteszi, háromszor akkora területet járt be, mint máskor szokott, de eredménytelenül. Pedig neki is megvan a maga módszere, bizonyos pontokon bottal megbolygatja az avart, s ha kifejlett vargányákat nem is, de apróbbakat rendszerint szokott találni a levelek alatt. Idén viszont neki is csalódnia kellett...

- Most lenne itt az ideje a vargányának, de nem dobta ki magát - mondta Horváth József a Lispeszentadorján melletti erdőben. Június elejétől folyamatosan járom az erdőt, egy kevés nyulicát és keserűgombát találtam, de se galambica, se vargánya. Amíg az erdő ilyen száraz marad, addig nem is érdemes próbálkozni vele. Van egy ismerősöm, aki a Kissziget melletti vörös tölgyesbe szokott járni, ő is csak panaszkodik.

A kevés erdei gomba miatt a zalaegerszegi piacra is a pangás jellemző. Az ellenőrként dolgozó gombaszakértő, Szanyi István lapunknak elmondta: gyakorlatilag meg sem jelentek még az erdeinkben az ehető gombák, ebből következik, hogy a piacra sincs mit vinni.

- Mind a tavaszi, mind a nyári szezon katasztrofálisan alakult eddig - emelte ki Szanyi István. - A gomba esőfüggő, ha nincs csapadék, akkor nem terem. Az a 10-20 milliméter, ami nagy ritkán, egy-egy alkalommal esett, gyakorlatilag egyenlő a nullával. Néha jön egy-egy árus, egy kiló rókagombával, az idei kínálat azonban kifejezetten gyérnek tekinthető.

Kiadós csapadék, azután pedig napos, meleg idő kellene a gomba megjelenéséhez

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!