Hírek

2013.02.05. 14:04

Emberölés: enyhítették a büntetést

Zalaegerszeg - A Pécsi Ítélőtábla 18 év fegyházra enyhítette Szever István büntetését, akit aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért ítéltek el.

Arany Gábor

A 25 éves Szever István két évvel ezelőtt, 2011. január 31-én este végzett áldozatával, egy időse férfival, akivel egyébként addig barátinak mondható kapcsolatot ápolt.

A 2006 óta cselekvőképességet, de a büntethetőségét nem korlátozó gondnokság alatt álló Szever István 2009-ben került Nemesrádóról Várföldére, itt ismerkedett össze a nála harminchat évvel idősebb H. Lászlóval. Bár a fiatalember többször meglopta - élelmet, kisebb holmikat, pénzt emelt el tőle -, kapcsolatukat ez nem rontotta meg, rendszeresen találkoztak. Ez sem akadályozta meg azonban a fiatalembert abban, hogy rátámadjon H. Lászlóra, aki azon az estén rajta kapta őt, hogy a Béke utca egyik lakatlan házába betört. Állítólag H. László megfenyegette, feljelenti a rendőrségen. A fiatalember ezért Fő utcai lakásig, hatszáz méteren át követte az idősebb férfit, s miután újból kijelentette, hogy értesíti a rendőröket a betörés miatt, Szever karóval ütni kezdte. H. László bemenekült a házába, bezárkózott, de Szever rátörte az ajtó, tovább ütötte, késsel szurkálta, laposvassal is verte. A holtestet két nappal később fedezték fel: az ágyában feküdt alsónadrágra vetkőzve. Nem derült ki, miként került oda, és hogy a lakásból mi minden és mikor tűnt el.

A Zalaegerszegi Törvényszéken tavaly májusban Szever Istvánt aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért 20 év fegyházra ítélték. Az ügyész fellebbezett az előre kiterveltség megállapítása érdekében, míg vádlott és védője az enyhébb büntetés reményében. Az ítélőtábla kedden két évvel csökkentette a szabadságvesztés mértékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!