Hírek

2016.09.27. 16:49

Emlékezni kell a szörnyűségekre

Nagykanizsa – Emlékezni a GULAG-ra, a sztálini szörnyállamra sajnos, aktuális kérdés. Hiszen újabb történelmi kihívás előtt áll kultúránk és a jövő nemzedékei.

Horváth-Balogh Attila

Többek közt ez is elhangzott a Halis István Városi Könyvtárban kedden, a Nagykanizsai Polgári Egyesület és a város önkormányzata által szervezett középiskolás történelmi vetélkedő eredményhirdetésén, amely a Veritas Történetkutató Intézet Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 című kiállításához kapcsolódott. Az eseményt Dénes Sándor polgármester nyitotta meg, aki beszédében kiemelte: első miniszterelnökünk, Antall József már a kilencvenes években prófétikus módon megjósolta a terrorizmus erősödését. Azt mondta: a fundamentalizmus lehet a XXI. század bolsevizmusa. Ez azonban azt is jelenti: az öregek (akik részesei voltak az előző század szörnyűségeinek) emlékezete, tudása létfontosságú jövőnk megtartása szempontjából.

A győztes cserhátisok: Borovics Levente, Buni Roland István, Czigány Marcell, Huszár Krisztián és Török Milán. Felkészítőjük Farkas Tünde tanárnő volt. Második lett a piarista iskola, harmadik pedig a Batthyány gimnázium lelkes ifjú csapata. Fotó: Szakony Attila

A polgármester után a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója, Szakály Sándor tartott kiselőadást a GULAG és a hozzá hasonló kényszermunkatáborok működéséről, majd sor került a középiskolás vetélkedő eredményhirdetésére. Hét középfokú oktatási intézmény vett részt a versenyen, az első helyezést a Cserháti Sándor Szakgimnázium csapata érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!