Hírek

2017.07.17. 13:57

Emlékhellyé is válhat a felújított szentpéterúri zsidó temető

Összefogással újult meg a szentpéterúri zsidó temető: az önkormányzat, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség jóvoltából. A területen (melyen már csak egy síremlék van) egy emlékmű is helyet kapott a felújítás során.

Keszey Ágnes

A hétfői avatóünnepségen Szalai Mónika aljegyző régi írások alapján felidézte: a szentpéterúri zsidók nagyrészt Pacsán élték hitéletüket. A 19. században 74 zsidó volt a településen, egy 1944 áprilisi számbavétel szerint már csak tizenhárman.

- A temetőt 1889-ben nyitották meg. Ötven éve még sírkövek sorakoztak, de idővel ezek eltűntek. Ma ünnepeljük azt, hogy együttműködéssel, közös összefogással megújulhatott a szinte elfeledésbe burkolózott zsidó temető - hangsúlyozta az aljegyző.

Az átadóünnepség résztvevőinek egy csoportja. bal oldalt Manninger Jenő

Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke kiemelte: a megyében elsőként avatnak  olyan felújított temetőt, mely emlékezőhellyé is válhat A hitközségi elnök  felhívta a figyelmet: ezek a temetők majdnem egyedüli jelképe annak, hogy itt valaha éltek zsidók. Beszédében elhangzott: Zalában 37 zsidó temető van.

Dr. Kunos Péter a vallás éltető erejéről is szólt

Ezek felújítása. a zsidó hagyományok értékeinek megőrzése 2006-ban kezdődött meg, a megyei önkormányzat támogatásával. Ez a munka később a miniszterelnökség segítségével folytatódott, így újult meg a zalabéri. A szentpéterúri (a 18. felújított) temetőre a MAZSIHISZ biztosított forrást, csakúgy, mint a soron következő , a zalaszántói felújítására.

Goldschmied István mondott emlékezőimát, mellette Szalai Mónika és Pálfi József polgármester

Manninger Jenő országgyűlési képviselő – aki korábbi megyei közgyűlési elnökként segítette a zalai zsidó temetők felújítását -kiemelte a rekonstrukciós  program fontosságát. dr. Kunos Péter, a MAZSIHISZ igazgatója ünnepi beszédében arról szólt, hogy történelem tengerében eltűntek hajdan a fél világot uraló népek, de az ötezer éves múlttal bíró zsidóság számára a nemzedékről-nemzedékre átörökített vallási kötelezettségek, az ünnepnapok rítusai  segítenek átvészelni mindent.

Siklósi Vilmos volt az ünnepség házigazdája

- A  zsidóság minden üldöztetés, pogrom és a holokauszt ellenére ma is él. Bennünket zsidókat a hagyománytisztelet és az optimizmus tartott és tart ma is életben - mondta a vezető.

Az ünnepség végén megkoszorúzták az emlékművet, majd elhelyezték az emlékköveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!