Hírek

2017.02.24. 19:39

Gulag-emlékművet avattak Zalaszentgyörgyön

Zalaszentgyörgy - A falu szélén, a Testvértelepülési Parkban péntek délután megemlékezés keretében leplezték le azt az emléktáblát, amit az önkormányzat a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékére állított.

Hajdu Péter

Az ünnepségen a település legfiatalabb generációja, az óvodások egy csoportja, valamint a falu nyugdíjasai is részt vettek. Kovács Dezső polgármester elmondta, nemcsak az országból elhurcoltakra, hanem azokra is emlékeznek, akiket politikai okok miatt meghurcoltak, földönfutóvá tettek.

Vigh László országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy az országban sok emlékmű áll különféle történelmi sorsfordulóink mementójaként, a Gulagra elhurcoltakról azonban kevés szól. Ezért fontos hiánypótlás minden ilyen emlékmű állítása a városokban és falvakban. A képviselő szólt a csonkán maradt családokról, és arról a sok ezer emberről, aki vissza sem tért a kényszermunkatáborok megpróbáltatásaiból.

Az ünnepségen Pácsonyi Imre, a megyegyűlés alelnöke, a Zala Megyei Idősügyi Tanács elnöke történelmi visszaemlékezésében többek között elmondta: 40 ezer Gulag-tábor működött a Szovjetunióban, melyekben több mint 12 millió ember raboskodott, köztük sok ezer magyar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!