Hírek

2016.06.14. 15:24

Ennyi volt a középfok

Nagykanizsa – A Batthyány Lajos Gimnáziumban hétfőn elkezdődtek a középszintű, szóbeli érettségi vizsgák. Az intézményben több mint 350 diák ad számot tudásáról a következő két hét során.

Szabó Zsófia

A város nevezetes gimnáziumában hat végzős osztály tagjai tesznek pontot középfokú tanulmányaik végére.

– Az előrehozott vizsgára jelentkező diákok száma sem kevés – mondta Balogh László, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója – ugyanis közel kétszáz tanuló jelezte, hogy korábban vizsgázna.

Angolból tett előrehozott érettségi vizsgát Vörös Dominika (balról), Horváth Violetta és Lőrincz Norbert. A 11. évfolyamos diákokat Balogh László iskolaigazgató bátorította a próbatétel előtt Fotó: Szakony Attila

Balogh László elmondta: az emelt szintű vizsgák már korábban lezajlottak, középszinten pedig a magas létszám miatt kezdték el „időben” a vizsgáztatást. Összesen nyolc vizsgabizottság dolgozik majd az intézményben, hiszen a hét folyamán öt osztály, a jövő héten pedig három csoportnyi diák maturál.

– A három fő tantárgyon, azaz a magyar irodalom és nyelvtanon, a történelmen és a matematikán túl természetesen az idegen nyelvi számadás, valamint szabadon választott tantárgy szerepel a vizsga-palettán – összegezte Balogh László, aki ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte: színes a választék, az etikától a földrajzon át sokfajta témakör közül választottak a gyerekek.

– Elsősorban praktikus ok, a továbbtanulás miatt teszik le a voksukat egy-egy tantárgy mellett – fűzte hozzá az iskolaigazgató.

Balogh László hangsúlyozta: reméli, hogy az idén is szép teljesítményt nyújtanak a diákok. Tavaly ugyanis 4,6 lett az érettségi összesített átlaga, emelt szinten pedig 4,8.

A tanári folyosójától kissé távolabb az „érettségi szektort” betöltötte a remény és az izgalom. Angolból előrehozott vizsgára vállalkozott Horváth Violetta. A vizsgának helyet adó osztály előtt, sápadtan várakozva már nem volt annyira biztos a dolgában a 11.évfolyamos lány.

– Az mégis jó, hogy előbb túlleszek rajta – győzködte magát –, és nem kell vele jövőre szenvednem – summázta az ifjú hölgy.

Szőllőskei Vivien, Zábó Ninetta és Petrováczi Eszter a magyar nyelv és irodalmi számadás miatt sopánkodott. Egy-egy utolsó, röpke ismeretet még magukba szippantottak, pohárnyi kóla és halomnyi csoki társaságában, mielőtt szólították volna őket.

– Nem azért félünk, mert nem tanultunk semmit magyarból a négy év során – így a lányok. – De vannak részek, amikre talán nem szántunk elég időt. A választott tantárgyaktól, az etikától és az informatikától nem tartunk. – Az sima ügy lesz – eredt meg a lányok nyelve.

Biztos tudással a „tarsolyában” szinte lehengerelte a rendszerváltás történelmével a (korántsem szigorú) bizottságot a 12/D osztályos Kósa Dániel.

– Neki csont nélkül fog menni a vizsga – súgta meg az iskolaigazgató –, hiszen az egyik legértelmesebb diákunk, aki orvosi pályára készül.

„Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel” – az Isteni színjáték jól ismert mondata díszíti az érettségi teremtől pár méterre lévő „lihegő” ajtaját. Bár a helyiségben inkább a felszabadultság érzését lehetett tapasztalni, különösen Skanecz Sára esetében, aki alig öt perce tudta maga mögött élete első, nagy vizsgáját.

– Minden szuperül ment. Nem fogott ki rajtam sem Babits Mihály, sem Károly Róbert – nevetett Sára. – A gazdasági ismeretekből is százszázalékos teljesítményt nyújtottam – mondta büszkén.

– Én Sára helyett is izgultam, bár felesleges volt, mivel minden rendben ment – fűzte hozzá az édesanya, Skaneczné Poór Krisztina.

A város többi középfokú oktatási intézményében szerdától állnak a vizsgabizottságok elé a diákok. A Nagykanizsai Szakképzési Centrum tagintézményeiben összesen 323 diák, a Piarista iskolában 83 végzős, a Dr. Mező Ferenc Gimnáziumban pedig 137 fiatal tesz szóbeli érettségi vizsgát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!