Hírek

2016.07.06. 14:41

Enyhítették a gyámhivatali ügyintéző büntetését, felfüggesztett börtönt kapott

Pécs - Jogerősen két év, végrehajtásában öt esztendőre felfüggesztett börtönre ítélték szerdán a Pécsi Ítélőtáblán a keszthelyi gyámhivatal volt munkatársát.

Arany Gábor

Az ügyintéző az egyik hivatásos gondnokkal összejátszva több mint hétmillió forint kárt okozott a gondnokság alatt állóknak. A keszthelyi gyámhivatal volt ügyintézője, K-né H. Judit (50) és a hivatásos gondnoka, B.-né Sz. Borbála (71) közül az előbbi ötletére nyúltak hozzá a gondnokoltak pénzéhez 2009 tavaszától. Az ellenőrzés hiányosságait kihasználva a gondnokoltak bankszámlán tartott vagyonából összesen 17 embertől vettek fel úgy pénzt, hogy nem a valóságnak megfelelően számoltak el vele. Fiktív vagy a valós szükségleteket jelentősen meghaladó pénzigényléseket készítettek, amiről az ügyintéző határozatban döntött.

Összejátszottak abban is, hogy K.-né és férje megszerezzenek egy alsópáhoki, gazdasági épületet, szőlőt, gyümölcsöst magába foglaló, bő egymillió forintra értékelt ingatlant. A birtok havi 3000 forint járadék fejében 2010 szeptemberében az ügyintéző férjének nevére került. A Zalaegerszegi Törvényszéken első fokon 17 rendbeli hivatali visszaélés, sikkasztás, valamint csalás és közokirat-hamisítás miatt K.-né H. Juditot 3 év 6 hónap börtönre, B.-né Sz. Borbálát 2 év, de végrehajtásában 5 esztendőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték - utóbbit jogerősen, míg K-né fellebbezett. Ügyében most született döntés a Pécsi Ítélőtáblán. B.-né az eljárás során az okozott kár felét megtérítette, a Pécsi Ítélőtábla K.-né büntetését pedig arra tekintettel enyhítette most két év, de végrehajtásában öt év próbaidőre felfüggesztett börtönre, hogy a törvényszék elsőfokú ítéletét követően az okozott kárt csaknem teljesen megtérítette. Emellett a büntetés végrehajtásának felfüggesztését a vádlott személyi körülményei, betegsége és beteg hozzátartozóinak gondozása is indokolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!