Hírek

2015.07.26. 14:57

Hamarosan átadják a 86-os főút Körmend és a zalai megyehatár közötti szakaszát

Zalaegerszeg - Hamarosan átadják a forgalomnak a 86-os főút Körmend és a zalai megyehatár közötti megerősített szakaszát. Ennek kapcsán kérdeztük a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t, hogy milyen, Zalát is érintő fejlesztések várhatóak még térségben.

Arany Gábor

Loppert Dániel kommunikációs igazgató közölte: a NIF a közlekedési operatív program részeként előkészítette a 76. számú főút Bagod és Hagyárosbörönd közötti szakaszának 11,5 tonnás burkolaterősítését. A pénzügyi fedezet rendelkezésre állása esetén itt folytatódhat tovább a beruházás. A 86-os főút Vas-Zala megyehatár és Körmend közötti 11,5 tonnás korszerűsítése befejeződött, a forgalomba helyezési eljárás július végéig lezárul. A 86-os és a 76-os főutak Nádasd-Hegyhátsál-Katafa közös elkerülő szakaszának kivitelezése is hamarosan befejeződik. Ennek forgalomba helyezése október végére várható, áll a kommunikációs igazgató tájékoztatójában.

A zalalövői elkerülő útnál a 600 méteres híd betolásos technológiával készül, a szerelőtérből már elindult a hídszerkezet
Fotó: Katona Tibor

Mint utalt rá, Zalalövő térségében zajlanak a legnagyobb munkák. A 86-os főút a várost keleti irányból kerüli majd el. A projekt két szakaszból áll: 11,5 tonnás burkolat megerősítés zajlik 2,56 kilométer hosszúságban a meglévő nyomvonalon, amelyből keleti irányba kiválva, Zalalövő és Keménfa között halad el az épülő, 10,71 kilométeres elkerülő út új nyomvonalon. A szakaszon két jelentős méretű műtárgy épül: a Zala folyó és Zalaegerszeg-Hodos vasútvonal, valamint a 7411. számú összekötő út keresztezésénél egy 600 méter hosszú híd, a Zalalövő-Körmend vasútvonal és a Zalapatakai-patak keresztezésénél pedig egy 160 méteres. A munkák jelenleg is folynak, a szükséges közműkiváltások jelentős része megtörtént. A 11,5 tonnás burkolat megerősítéssel érintett részen jelenleg szakaszosan a pályaszerkezet cseréje és szélesítése folyik. Az elkerülő szakasz nagy hídtól délre eső részén jelenleg még földmunka, a bevágás és töltésépítés, valamint a védőréteg építése folyik, míg a 600 méteres hídtól a végszelvény irányában a CKT burkolat alap jelentős része elkészült, jelenleg az alapréteget aszfaltozzák.

A Zala folyót, a Zalaegerszeg-Hodos vasútvonalat, illetve 7411-es összekötő utat átívelő 600 méter hosszú híd helyszíni szerelési munkái jó ütemben haladnak. A híd betolásos technológiával készül, a szerelőtérből már elindult a hídszerkezet, és augusztus elejére várható, hogy apránként eléri a következő pillért és átível már a 7411-es út felett. A 86-os főút Zalalövőt elkerülő szakaszának kivitelezése egyébként 2016 őszére fejeződik be, közölte Loppert Dániel.

A miniszterelnök zalaegerszegi látogatásakor szóba került a 76. számú út négysávossá, gyorsforgalmúvá építése. E tárgyban a NIF az áprilisban született kormányhatározatra utalt. Abból pedig az tűnik ki, hogy ez a négynyomúsítás csak a Balatonszentgyörgy-Fenékpuszta-Keszthely elkerülő szakasz és az M7 autópálya között várható, mégpedig 2018. március 15. határidővel A Vasvár-Zalaegerszeg gyorsforgalmi útszakasz tervezésére pedig ugyanez a kormányhatározat a 2017. január 15. határidőt jelölte ki. Az építésről nem esett szó.

Érdeklődtünk a pár évvel ezelőtt több szakaszon felújított, Sümeg és Zalaegerszeg közötti mellékút további sorsáról, de közölték, ebben nem illetékes a NIF. Információnk szerint ennek felújítására a regionális operatív programban lehetett pályázni, melynek korábbi ciklusa véget ért, az új most kezdődik. Ezen az úton a még felújításra váró elsősorban a településeken átvezető szakaszok sorsa attól függ, hogy a most induló hétéves ciklusban sikerül-e pénzt rendelni hozzá a területi operatív programból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!