Hírek

2015.04.24. 14:49

Eridj fiam, hozz egy Zalát - 1945. április 7-én jelent meg először a Zala

Zalaegerszeg - Hetven évvel ezelőtt, 1945. április 7-én jelent meg először a Zala, a mai Zalai Hírlap jogelődje. Lapunk jubileumáról csütörtökön bensőséges ünnepségen emlékezett meg a szerkesztőség kollektívája a városi hangverseny- és kiállítóteremben számos olvasója, partnerei, városi és megyei vezetők meghívásával.

Hajdu Péter

A vendégek a régi példányokról, a szerkesztőség életéről kivetített archív felvételekből kaptak ízelítőt, és természetesen elhangzott az első megjelenésen túl néhány fontos dátum is. Például az, hogy 1955. július 1-től nyomtatták az újságot Zalaegerszegen, és attól kezdve vált valódi napilappá, mert előtte Szombathelyen történt ez, kétnapos átfutással. Kétszer fordult elő a lap történetében, hogy napi két kiadást is megjelentetett. 1956. októberében, hogy pontosan tájékoztasson a gyorsan pergő eseményekről, és 2002. májusában, amikor a ZTE focicsapata bajnok lett. A Zalai Hírlap nyomdai előkészítése 1990. március 31-től történik számítógépen, és 1992-től vannak színes oldalai. A nyomtatás 1997. augusztus óta a Pannon Lapok Társasága veszprémi nyomdájában készül a többi PLT-kiadvánnyal együtt, s hajnalban onnan szállítják megyénkbe.

Az ünnepség résztvevőit, ha különböző szerepkörben is, de napi élmények kötik a Zalai Hírlaphoz, így magától értetődő, hogy személyes hangvételű köszöntők hangzottak el. Virrasztó Zsolt lapigazgató főszerkesztő például egy interjúalanya emlékezetes véleményét osztotta meg az ünneplőkkel: A Zalai Hírlap minden nap meghal, de reggel újraéled. Ennél tömörebben, pontosabban nem lehet megfogalmazni annak az örök körforgásnak a lényegét, amiből a napilap készítése áll.

Régi munkatársak, ha találkoznak: Lukács József, Bozsér Erzsébet és Luif Ibolya beszélgetnek. Fotó: Katona Tibor

Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társasága stratégiai ügyvezetője a lap egyik leghíresebb rendezvénye, a Zala Szépe zsűrijében szerzett élményét idézte fel, miszerint egy aggódó néző vélhetően lokálpatrióta aggodalomból pontozás közben hátulról súgta, ne legyen szigorú. Az ügyvezető egyebek között közölte, a ZH olvasottságát tekintve a megyei lapok élmezőnyében, rendre a második és harmadik helyen szerepel.

Kázmér Judit PLT-ügyvezetőnek mutatja Péter Zoltán, a ZTE egykori kiváló, válogatott futballistája azt az 1976-os Zalai Hírlapot, amelyben először írtak róla, mint fiatal tehetséges játékosról. Középen jobbról Virrasztó Zsolt és Horváth A. Attila. Fotó: Katona Tibor

- A múlt kötelez bennünket, de figyelnünk kell a kor kihívásaira, vonzóvá kell tennünk a Zalai Hírlapot az internet világában felnövő fiatalok számára is, hogy megismerjék értékeinket, kötődjenek szűkebb pátriájuk ma is legkedveltebb médiumához - hangsúlyozta az ügyvezető.

Hátul Szente Ottó és Gelencsér Gábor, elöl Tóth István Jánosné és Takáts Sándor. Fotó: Katona Tibor

Horváth A. Attila szerkesztőségi vezető, digitális főszerkesztő köszönetet mondott mindazon kollégáknak is, akik évtizedekkel ezelőtt dolgoztak a szerkesztőség munkatársaiként a zalai emberek tájékoztatása érdekében. Nemkülönben azoknak a partnereknek, zalai közéleti személyiségeknek, művészeknek, sportolóknak, szakembereknek, és valamennyi olvasónak, akik nap mint nap megtisztelik napilapunkat a bizalmukkal.

A Kossuth-díjas Németh János keramikusművész életének is része a Zalai Hírlap.

- Eridj, fiam, hozz egy Zalát! - idézte fel Németh János gyermekévei pillanatait, amikor édesapja az újságért küldte a trafikba. az akkori szunnyadó, kedves mezővárosunkban , ahol: - Ott áll a téren ma is Deák Ferenc és Csány László, és vigyázza a szép zalai tájat. Hát én, mint gyerek, és később mint felnőtt is úgy gondoltam, az újságunk is ezt teszi, és nemcsak hírvivő, de őrt áll mellettünk, figyelmeztet, felemel és példákat mutat, hogy emberarcunkat megőrizzük, hogy megvédjük az életet foglalta össze szűkebb hazánk és a Zalai Hírlap egységét.

Németh János Kossuth-díjas keramikusművész: Nemcsak hírvivő, de őrt áll mellettünk, figyelmeztet, felemel és példákat mutat . Fotó: Katona Tibor

Több vendégnek, köztük volt újságíró munkatársnak is feltettük a kérdést, mit jelentett, mit jelent számára a lap. Tóth István Jánosné, Teskánd polgármestere korábban újságíróként Németh Ágnes néven írta alá cikkeit:

- Azért lettem polgármester, mert újságíró voltam, és sokat írtam a falvak életéről. Az a munka, az ott szerzett ismeretek adták nekem az indíttatást, hogy meg kellene próbálni csinálni is, irányítani egy kistelepülés életét.

Dr. Hóbor Erzsébet a korábbi Köztársasági Megbízotti Hivatal, majd a Zala Megyei Közigazgatási Hivatal volt vezetője:

- A sajtóval nagyon élénk volt a kapcsolatom, szép emlékek ezek. Most hiú leszek, már csak azért is, mert a hivatalban töltött tizenöt évből legalább tizenkétszer fordult elő, hogy a Zalai Hírlap munkatársai a megyei népszerűségi toplistába beszavaztak. Ez a munkám elismerése is volt.

Mihovics József, a Zalai Hírlap korábbi felelős szerkesztője:

- Egy életet jelent számomra, mert a lap 70 évéből 35 évet én is ott töltöttem, egészen 2011-ig, nyugdíjba vonulásomig. Letenyén, pedagógusként kezdtem a munkát, de mindig újságíró akartam lenni. A laphoz 1976-ban kerültem. Két munkahelyem volt, az iskola és a szerkesztőség. Nem volt könnyű a 70-es években. Bizonyos mértékig meg kellett ahhoz alkudni, hogy az ember újságíró lehessen. Ma sem sokkal könnyebb. Akkor egy ideológia volt mindenek felett, ma pedig a tőke, a bevétel. Az újságíró szakma talán legnagyobb szépsége, hogy az újságíró rengeteg embert ismerhet meg, nagyon sok érdekviszonyba nyer bepillantást.

Volt mit megbeszélni Ferencz Győzőnek és Jakab Vilmosnak, középen hátul Péter Gyöngyi. Fotó: Katona Tibor

Dr. Selmeczi Kamill alsónemesapáti háziorvos, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke: Több mint harminc éve előfizetője vagyok a Zalai Hírlapnak, rendszeresen olvasom. A sajtókapcsolatom is nagyon jó a lappal, ugyanis az egészségügyről, azon belül a háziorvoslás területéről, amivel foglalkozom, rendszeresen jelennek meg írások a Zalai Hírlapban is.

A csütörtöki jubileumi ünnepséget fogadás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!