Hírek

2017.08.06. 16:35

Szél és Nap táplálja a „ceruzát” - hibrid erőművet avattak Nagypáliban

A szél és a Nap energiáját egyaránt hasznosító hibrid erőművet adtak át vasárnap Nagypáliban. Az 5,8 millió forint értékű beruházást Vigh László országgyűlési képviselő avatta fel.

Magyar Hajnalka

A mintegy 6 kW teljesítményű hibrid erőmű teljesen új fejlesztés, gyakorlatilag a prototípust mutatják be Nagypáliban. A ceruzának becézett létesítmény hármas funkciót tölt be. Képes önálló áramtermelő egységként működni, szünetmentes áramforrásként áthidalni az esetleges áramkimaradásokat, továbbá az elektromos hálózatot tápláló rendszerként ugyancsak üzemeltethető, igény szerint. A fentieket a veszprémi konstruktőr, Szendrei-Balogh Ferenc, valamint a széllapátok kivitelezését végző siófoki Barabás Tibor osztotta meg velünk, miközben épp a kis erőmű egy további hasznosítását láthattuk, hiszen Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere arról töltötte az önkormányzat elektromos üzemeltetésű autóját...

Az új hibrid erőmű, előtte (jobbról) Köcse Tibor, Szendrei-Balogh Ferenc, valamint Barabás Tibor

Fotó: Pezzetta Umberto

Az innovációt a hétvégi, háromnapos Napkorona fesztivál keretében avatták fel, azon belül is a vasárnapi gazdanapon, amely sok egyéb élményt tartogatott még.

- Nagypáliban 20 éves hagyományra tekintenek vissza a nagyobb közösségi rendezvények, akkor avattuk a faluházat - halljuk a polgármestertől. - Az egy napos programból idővel kettő, majd három lett. Közben két alkalommal is megnyertük a Napkorona bajnokságot (a versenyben azok az önkormányzatok kerülnek a dobogóra, amelyek a legnagyobb mértékben hasznosítják a Nap energiáját), egy nemzetközi megújuló energia bajnokságban pedig másodikak lettünk, ezért úgy gondoltuk, mi nem rétes, csülök, vagy tök fesztivált rendezünk, hanem a Napkoronát választjuk szimbólumul - világítja meg a rendezvény hátterét Köcse Tibor.

A műsorhoz a sztárvendégek produkciói mellé további, az embereket megmozgató, s a mindennapi élettel kapcsolatot tartó programelemeket találtak, így lépett színre a második alkalommal megrendezett gazdanap, s a hozzá kapcsolódó gépmustra. A helyi és környékbeli gazdák felvonultatták régi traktoraikat, kombájnjaikat, továbbá legújabb mezőgazdasági gépeiket, amelyek közt kész monstrumok is akadtak. A gyerekek kedvükre tanulmányozhatták e hasznos eszközök belsejét, működését, sőt, manőverezési képességeikről is meggyőződhettek, hiszen versenypályát is kialakítottak ennek illusztrálására. A parasztolimpia sem maradhatott el, a bála és traktorkerék gurításból, s más feladatokból a hölgyek is dicséretesen kivették a részüket.

Nagypáliban járva újból és újból szembesülünk a környezettudatos szemlélet jeleivel.

- Húsz éve járjuk a zöld utat, ami a megújuló energiák meghonosítását, az ésszerű gazdálkodást és a környezet fokozott védelmét jelenti - folytatja Köcse Tibor. - Nemrégiben létesítettünk 400 tő elültetésével egy kísérleti smaragdfa telepet, ami a gazdasági hasznossága mellett a környezetre is rendkívül kedvezően hat, hiszen e növény oxigénkibocsátása tízszerese más fákénak. Mottónk, hogy a legolcsóbb energia az, amit el sem fogyasztunk, a hulladékra pedig újrahasznosítható nyersanyagként tekintünk. Utóbbira csak egy példa: nálunk az autóbusz lecserélt üzemanyagtartálya útmenti virágládává alakult át, ami festeni sem kell, mert a műfüves pálya hulladék borításával vontuk be. A zöld műfűben virágoznak a muskátlik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!