Hírek

2016.02.10. 14:04

Erőtlenül, de visszatámadt a tél

Nagykanizsa – Esővel, hóeséssel próbált visszatámadni Zalában is a tél, ám a reggeli zimankó hamar megenyhült. A város időjárásának történetében egyébiránt a mainál meglepőbb feljegyzések is szerepelnek.

Pásztor András

Az elmúlt másfél hét tavaszias időjárása miatt sokak talán már száműzték a nagykabátot a szekrény mélyére, ám reggel kénytelen voltak ismét elővenni a meleg holmikat. A kora reggeli hóesés, erős széllel párosult, ami próbára tette a  tűrőképességet.

Pedig a reggeli havazás, nem nevezhető példa nélkülinek a város időjárásának történetében, ennél sokkal nagyobb anomáliakat is feljegyeztek az elmúlt 150 év során.

Az autósok reggel havat takarítottak a szélvédőkről Fotó: Gergely Szilárd

Az Országos Meteorológiai Intézet munkatársa, Varga Géza nemrég kötetbe szedte a kanizsai időjárás elmúlt másfél évszázados adatait. Ebből az is kiderül, melyik esztendőben volt a leghidegebb, illetve legmelegebb Kanizsán, s, hogy mikor esett a legtöbb csapadék, s mikor volt elviselhetetlen a szárazság.

A feljegyzések szerint Kanizsán a legcsapadékosabb év 1903-ban volt, akkor áprilisban 203 milliméter, júliusban 150 milliméter, szeptembertől az év végéig további 529 milliméter hullott. Az elmúlt 150 év legcsapadékosabb napjaként egyébként 1976. július 21-ét tartják számon, ekkor ugyanis 93.1 milliméter zárporeső esett Kanizsán. Az elmúlt 150 év legmagasabb hőmérsékletét (39.1 Celsius fokot) nem is olyan régen, 2007. július 20-án mérték a dél-zalai városban, míg a leghidegebb napot (-27.4 Celsius fokot) 1942. január 24-én regisztrálták. Ez az év egyébként arról is nevezetes, hogy ekkor jegyezték fel a legvastagabb hótakarót is, ami 122 centiméter volt.

Kanizsán amúgy az utóbbi öt évben két időjárási rekord is megdőlt. A 2011-es esztendő az eddigi legszárazabb évként vonult be a város időjárásának történetébe. Mint kiderült: ebben az évben nem csak a csapadékhiány nagy szárazságot, hanem annak eloszlása is, miután az éves csapadékmennyiség 62 százaléka 17 nap alatt hullott le. A 2014-es év pedig a legmelegebb esztendő volt az átlaghőmérséklet alapján, ami leginkább annak volt köszönhető, hogy az első négy és az utolsó három hónap melegebb volt az átlagosnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!