Erőtlenül, de visszatámadt a tél

2016. február 10., 15:03 szerző: Pásztor András
komment
Nagykanizsa – Esővel, hóeséssel próbált visszatámadni Zalában is a tél, ám a reggeli zimankó hamar megenyhült. A város időjárásának történetében egyébiránt a mainál meglepőbb feljegyzések is szerepelnek.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az elmúlt másfél hét tavaszias időjárása miatt sokak talán már száműzték a nagykabátot a szekrény mélyére, ám reggel kénytelen voltak ismét elővenni a meleg holmikat. A kora reggeli hóesés, erős széllel párosult, ami próbára tette a  tűrőképességet.

Pedig a reggeli havazás, nem nevezhető példa nélkülinek a város időjárásának történetében, ennél sokkal nagyobb anomáliakat is feljegyeztek az elmúlt 150 év során.

Az autósok reggel havat takarítottak a szélvédőkről Fotó: Gergely Szilárd

Az Országos Meteorológiai Intézet munkatársa, Varga Géza nemrég kötetbe szedte a kanizsai időjárás elmúlt másfél évszázados adatait. Ebből az is kiderül, melyik esztendőben volt a leghidegebb, illetve legmelegebb Kanizsán, s, hogy mikor esett a legtöbb csapadék, s mikor volt elviselhetetlen a szárazság.

A feljegyzések szerint Kanizsán a legcsapadékosabb év 1903-ban volt, akkor áprilisban 203 milliméter, júliusban 150 milliméter, szeptembertől az év végéig további 529 milliméter hullott. Az elmúlt 150 év legcsapadékosabb napjaként egyébként 1976. július 21-ét tartják számon, ekkor ugyanis 93.1 milliméter zárporeső esett Kanizsán. Az elmúlt 150 év legmagasabb hőmérsékletét (39.1 Celsius fokot) nem is olyan régen, 2007. július 20-án mérték a dél-zalai városban, míg a leghidegebb napot (-27.4 Celsius fokot) 1942. január 24-én regisztrálták. Ez az év egyébként arról is nevezetes, hogy ekkor jegyezték fel a legvastagabb hótakarót is, ami 122 centiméter volt.

Kanizsán amúgy az utóbbi öt évben két időjárási rekord is megdőlt. A 2011-es esztendő az eddigi legszárazabb évként vonult be a város időjárásának történetébe. Mint kiderült: ebben az évben nem csak a csapadékhiány nagy szárazságot, hanem annak eloszlása is, miután az éves csapadékmennyiség 62 százaléka 17 nap alatt hullott le. A 2014-es év pedig a legmelegebb esztendő volt az átlaghőmérséklet alapján, ami leginkább annak volt köszönhető, hogy az első négy és az utolsó három hónap melegebb volt az átlagosnál.

Pásztor András

2016. február 10., 15:03 szerző: Pásztor András

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...