Hírek

2017.07.21. 16:55

Látogatást tett a megyeszékhelyen a Virágos Magyarország zsűrije

ZALAEGERSZEG - A megyeszékhelyre látogatott a Virágos Magyarország verseny zsűrijének három tagja, ismerkedve a város parkjainak, zöldterületeinek állapotával, illetve a tervezett fejlesztésekkel.

Hajdu Péter

Laczkó Máriát, a zsűri vezetőjét, Hévíz főkertészét, illetve Lancsák Lajos és Lancsák Lajosné kertészmérnököket Tolvaj Márta alpolgármester fogadta a városházán, ahol a zsűritagok előadás és prezentáció során kaptak információkat. A város és környéke természeti szépségeiről, illetve magáról a városról szóló filmet néztek meg, majd az alpolgármester megemlékezett arról, hogy 2015-ben Zalaegerszeg végzett az országban az első helyen az 50 ezernél nagyobb lélekszámú települések kategóriájában.

Horváth István, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője, valamint Tánczos Zsolt, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi szakreferense adtak átfogó képet a helyi törekvésekről. Prezentáció során bemutatták, hogy az utóbbi három évben 30 zöldfelület létesült a városban több tízmilliós költséggel. Érdekes újdonságként szó esett a belvárosban felállított három, virággal beültetett bicikliről, majd a tervezett, kiemelt zöldfelületi fejlesztésekről (Vizslapark, Alsóerdő, Zala holtág, Gébárti-tó és a környékük).

Laczkó Mária zsűrielnök kiemelte, hogy jó hallani és látni a város energetikai megújításáért, a fenntartható fejlődésért tett lépéseket, sok más város ezek töredékének is örülne. Tanácsok is elhangzottak:

- Legkritikusabb dolog lesz a csapadékvíz-elvezetés. Egyrészt szükség van az elvezetendő csapadékvíz csökkentésére, hogy minél jobban beázzanak talajok, más szempontból a régi, elöregedett rendszerek kis áteresztőképessége jelent gondot - mondta többek között Laczkó Mária.

Kardinális kérdésként szólt az 50-es 60-as években ültetett, kiöregedő fák megfelelő fafajokból történő pótlásáról. Kiemelte az itt tapasztalt jó gyakorlatot, ami a zöldterületek funkcióval ellátását, a fenntarthatóságát tartja szem előtt. A zsűri és vendéglátóik végül sétára indultak a belvárosban, majd több fejlesztésre kijelölt területet, köztük a Vizslaparkot is megnézték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!