Hírek

2017.01.08. 13:21

Értékeket közvetített a bál - Bethlen miniszterelnök mellett Thúry György is harcolt a városért

Nagykanizsa - Gróf Bethlen István miniszterelnök előtt tisztelegve szombaton immár hatodik alkalommal szerveztek bált a Medgyaszay Házban.

Benedek Bálint

Az összejövetelen a város prominens személyiségei, intézmény- és cégvezetők, valamint vállalkozók vettek részt, hogy a régi, polgári bálok hagyományát felelevenítsék.

A nívós eseményen megjelent szép számú vendéget Dénes Sándor polgármester köszöntötte.

- Még 2012-ben döntött az akkori önkormányzat, hogy a város bálját nevezzük el gróf Bethlen István miniszterelnökről, aki parlamenti képviselőként sokat tett Kanizsáért - mondta. - Vízkereszt után a vidám farsangi időszak következik, ezt az időszakot a város báljával nyitjuk meg.

Hozzátette: a belépőkből befolyt bevételből a Család- és Gyermekjóléti Központ „Segíts, hogy segíthessünk" Alapítványát támogatják a bálozók.

A polgári összejövetel ötletgazdája, Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő megnyitó beszédében a kezdetekről is szót ejtett.

Cseresnyés Péter (balról), Dénes Sándor és dr. gróf Bethlen István az idei év sikereire is koccintott a szombati eseményen Fotó: Szakony Attila

- A városnak komoly történelmi múltja van, ezért szerettünk volna hagyományteremtő céllal megrendezett bált tartani, ami mindig értéket közvetít - fogalmazott. - Akadtak olyanok, akik nem értették, hogy milyen fontos az identitás megerősítése, a kanizsai tudat érvényesítése. Ők a kezdetekkor a hidegben majszolták a zsíros kenyeret.

Az államtitkár hozzáfűzte: volt egy olyan képviselő, gróf Bethlen István, aki az 1920-as években gazdasági és politikai csodát tett ezzel az országgal. Komoly teljesítményével egy megcsonkított országot emelt ki a semmiből, a gödörből és Európa élvonalába repítette, ha ezt az értéket, a tudást, s a tapasztalatot nem ápoljuk, akkor nem vagyunk méltók arra a történelemre, amit a magunkénak érzünk, mondta. Cseresnyés Péter szerint a város egy európai hírű középkori vitézre, Thúry Györgyre is büszke lehet. Elérkezett az idő, hogy újra felépítsük a Thúry kultuszt Nagykanizsán, szögezte le.

A bál fővédnöke, dr. gróf Bethlen István ugyancsak jó kezdeményezésnek tartja, hogy a dél-zalai város, ha kell, mutassa be újra a jövő generációjának Thúry hőstetteit, és állítson emléket a vitéznek, aki Bethlenhez hasonlóan Kanizsa védelméért harcolt.

- Kizárólag ezekre a tradíciókra lehet a mát, s leginkább a jövőt építeni - vélekedett. - Tavaly egy gyönyörű Bethlen-szobrot avattak az Erzsébet téren, ami jóval szebb a fővárosinál, ugyanis olyan helyen áll, mely a szívemnek is kedvesebb. Hiszem, hogy a kanizsai városvezetés kellemessé és eredményessé teszi a lakói 2017-es évét.

Majd az este folytatásában az Eraklin Táncklub Egyesület tagjai társastánc koreográfiával szórakoztatták a közönséget. Ezután a swingmuzsika fiatal hazai képviselője, az egyik televíziós zenei tehetségkutatóból megismert Gájer Bálint adott hangulatos koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!