Hírek

2015.11.22. 10:21

Jól hasznosítható útravalót kaptak az atyáktól, vélik az öregdiákok

Nagykanizsa - Rendhagyó öregdiák találkozóra került sor pénteken a fennállásának 250. évfordulóját idén ünneplő Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthonban.

Horváth-Balogh Attila

A találkozó, melyen nem öregdiákok találkoztak egykori osztálytársaikkal, hanem a korábban végzettek a mai piarista iskolásokkal, csak nekünk, kívülállóknak volt rendhagyó. Hiszen a piarista iskolában már évek óta hagyomány.

- Eredetileg azzal a céllal indult, hogy a fiatal öregdiákok találkozzanak a végzősökkel - bocsátotta előre Nyeste Pál igazgató atya. A patrocíniumhoz, a Kalazanci Szent József-ünnepünkhöz kapcsolódott mindig, a mostani alkalom kivétel, hiszen az ünnep és a mise szombaton volt, a találkozót viszont pénteken rendeztük. A célunk továbbra is az, hogy a volt diákjaink tájékoztatást adjanak a pályakezdésükről, az életükről mostani diákjainknak, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy egyfajta példát is mutassanak nekik.

A rendezvény vendége volt a Magyar Piarista Diákszövetség elnöke, Dr. Oberfrank Ferenc kutatóorvos, bioetikus is.

- Én 1978-ban érettségiztem Budapesten, tehát jóval a rendszerváltás előtt bocsátotta előre. Számunkra akkor a piarista iskola egy egészen különleges hely volt, rendkívül gazdag élettel. Olyan értékeket kaptunk ott, amelyek meghatározóak lettek egész életünkben. Fontos piarista örökség például, hogy értékalapon, értékek mentén szemléljük az élet minden dolgát. Ezt igyekeztem érvényesíteni akkor is, amikor részt vehettem a rendszerváltást előkészítő folyamatokban. Így kerültem kapcsolatba a volt miniszterelnökkel, Antall Józseffel, aki ugyan 30 évvel előttem végzett a budapesti piaristáknál, de voltak közös tanáraink.

A nagykanizsai gimnáziumban érettségizett Tornyos Ferenc, aki szintén meghívott öregdiákként volt jelen.

- A piarista atyák becsületre, tisztességre, a közösség szeretetére neveltek és ez a szellem ténylegesen áthatotta az akkori generációt hallottuk tőle. Ez volt az, ami akkor is mozgatott minket, amikor elkezdtük a kanizsai piarista iskola újjászervezését és remélem ez az, ami a ma itt tanuló fiatalságot is áthatja.

Az iskola jubileumi ünnepsége keretében szombaton mutatták be az intézmény színjátszói Dugonics András piarista szerzetes, egyetemi tanár: Lányosház - vígszabású játék című darabját is, melyet a szintén kanizsai piarista diákok, Gelencsér Milán és Vajna Ádám ültettek át napjaink nyelvére. A színjátszókat Mihály Péter színművész és Bali Judit pedagógus, versmondó készítette fel. Vasárnap az idén ballagó osztályok szalagtűző szentmiséjére került sor a piarista templomban, holnap 14 órakor pedig A piaristák 250 éve Nagykanizsán címmel iskolatörténeti kiállítás nyílik a Kiskastélyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!