Erősíteni a társadalmi elfogadást - A művészeti fesztiválon épek és fogyatékosok vettek részt

2016. december 02., 21:05 szerző: Pásztor András, Korosa Titanilla
komment
Nagykanizsa, Lenti - A Fogyatékos Emberek Világnapja kapcsán rendeztek programokat pénteken mindkét városban.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Nagykanizsán immár közel tízéves hagyomány, hogy a Szivárvány Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény közös programra hívja az ép és a fogyatékos gyerekeket.

- Az ilyen fajta együttlét roppant fontos a fogyatékos emberek társadalmi elfogadása szempontjából - fogalmazott Horváth Istvánné intézményvezető.

- Mind a gyerekek, mind a felnőttek esetében azt tapasztaljuk, hogy a személyes találkozások és élmények egy-egy apró lépést jelentenek a fogyatékkal élők elfogadása felé - folytatta Horváth Istvánné, aki hozzátette: az idei évben több általános iskolába is ellátogatnak, hogy az egészséges gyerekeknek lehetősége legyen kipróbálni, milyen érzés segíteni fogyatékos társaiknak.

A Szivárvány EGYMI hatodik osztályos diákjai egy szép dallal nyitották meg a pénteki kulturális programot Fotó: Gergely Szilárd

A fentiek szellemében a pénteki művészeti találkozóra nemcsak a zalaegerszegi és zalaszentgróti társintézményeket hívták meg, hanem az intézmény által meghirdetett városi rajzpályázat díjazottjait is, közel félszáz egészséges kisiskolást.

Lentiben, a Móricz Zsigmond EGYMI és a Kolping Támogató és Foglalkoztató Központ szervezett rendezvényt a világnap alkalmából.

A program első felében kiállítás nyílt Soha nem adom fel címmel a diákok és a gondozottak alkotásaiból, melyeket Farkas Katalin, a zalaegerszegi tankerület igazgatási vezetője és Tóth Gábor, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet igazgatója méltattak. Ez után Szabóné Zakó Krisztina és Pozonec-Csoma Veronika, a szervező intézmények vezetői, majd Pácsonyi Imre, a megyegyűlés alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Őket követően Szekeres Pál miniszteri biztos, olimpiai és paralimpiai bajnok mondta el gondolatait.

- Ha a fogyatékos ember lehetőséget, támogatást kap, akkor képes értéket teremteni - mondta. - A fogyatékosságot nehéz kompenzálni, nekünk érintetteknek ezt először magunkban kell lerendezni, de függünk a környezetünktől is. Minden társadalom annyit ér, amennyit törődik a gyengékkel és az elesettekkel.

A továbbiakban Horváth László polgármester beszélt a társadalmi integrációról, majd kulturális műsorral zárult a program.

Pásztor András, Korosa Titanilla

2016. december 02., 21:05 szerző: Pásztor András, Korosa Titanilla

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...