Hírek

2016.08.28. 19:05

Értékmentő ajándék - Tájházba kerülnek a most felajánlott tárgyak

Lendva - Körülbelül ötszáz új eszközzel és dokumentummal gyarapodott a Galéria és Múzeum gyűjteménye, muravidéki polgárok ajánlották fel az intézmény számára eddig féltve őrzött tulajdonukat.

Gyuricza Ferenc

A néprajzi és helytörténeti szempontból egyaránt fontos adományok mintegy fele meg is tekinthető azon a szeptember 30-ig látogatható kiállításon, amely szombaton nyílt az intézmény Fő úti bemutatótermében. Az eseményen Lázár Beáta, a Galéria és Múzeum igazgatója, illetve dr. Lendvai Kepe Zoltán, az intézet főmuzeológusa mondott köszöntőt, s egyben köszönetet, továbbá utóbbi méltatta is a tárlatot. A szakmai bemutató során kitért arra, hogy milyen gazdag hagyatékkal rendelkezik Lendva és térsége, s azt is hozzátette, reményei szerint a felajánlott tárgyak egykor egy muravidéki tájházban, vagy önálló néprajzi gyűjteményben, állandó kiállításon lesznek láthatóak. Amíg várni kell ennek a létrehozására, addig ideiglenesen a Galéria és Múzeum raktárában helyezik biztonságba az adományokat - jelentette ki dr. Lendvai Kepe Zoltán.

Dr. Lendvai Kepe Zoltán főmuzeológus elmondása szerint mintegy ötszáz tárgy és dokumentum került a birtokukba Fotó: Gyuricza Ferenc

A kiállításmegnyitóval párhuzamosan kezdődött az idei bográcsfesztivál, a muravidéki térség legnagyobb gasztroturisztikai rendezvénye. Ezúttal 88 csapat - köztük számos magyarországi is - vállalkozott rá, hogy elkészíti a bográcsot, azt a jellegzetes egytálételt, aminek a receptje részben kötött, de az összetevők variálása és az ízesítők miatt mégsem készül két egyforma bogrács. A fesztiválon az egytálételeket a szervezők minősíttették is. Tizenegy csapatot találtak érdemesnek az arany fokozatra, s ebben az elismerésben egyedüli magyarországiként a Gyöngyösről érkezett Mátravidéki Betyárok is részesülhetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!