Hírek

2017.05.27. 08:51

Esélyegyenlőségi nap az Apáczaiban

Zalaegerszeg - Ötödik alkalommal rendezett szombaton esélyegyenlőségi napot az Apáczai Művelődési Központban a Zala megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház (CSEÖH).

Magyar Hajnalka

A fogyatékkal élőkkel szembeni előítéletek lebontását és a tolerancia erősítését célzó rendezvényhez amatőr csörgőlabda bajnokság is kapcsolódott, amit immár harmadik alkalommal hirdettek meg.

A kora délelőtti megnyitón elsőként Bognárné Bengő Hajnalka, a CSEÖH irodavezetője szólt a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület égisze alatt működő szervezet fő célkitűzéseiről, majd Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója nyitotta meg a programot.

Köszöntőjében kitért rá, kiemelt feladatuk az esélyteremtésért fáradozó szervezetek és a hasonló rendezvények módszertani támogatása. Felhívta a figyelmet a programhoz kötődő, Én is (SZ)ép vagyok című fotókiállításra, amely transzplantáltak, látás-, hallás- és mozgássérült, Down-szindrómás és autista embertársaink hétköznapjaira és életörömére világít rá. Mint mondotta, ha képessé válunk rá, hogy az ő szemükkel nézzük a világot, csodálatos értékek nyílhatnak meg előttünk.

Choma Balázs, a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesülete nevében köszöntötte a csörgőlabda bajnokságra benevezett tíz csapatot. E kupa is fontos elem a látássérültek társadalmi integrációjában - mondotta-, hiszen átélhetővé, megtapasztalhatóvá teszi mindazon nehézségeket, amelyekkel meg kell küzdeniük a hétköznapokban. A csörgőlabda kupáért harcba szálló csapatok fogyatékkal élőkből, civil szervezetek, intézmények képviselőiből verbuválódtak.

Az esélyegyenlőségi nap keretében többféle érzékenyítő játékot ismerhettek meg az érdeklődők, továbbá újdonságként berendeztek egy szabaduló játékszobát is, ahonnan érzékszervekre épülő rejtvények, feladatok megoldásával van mód kijutni.

- A feladatok valamennyi érzékszervünket megszólítják, s a gondolkodásunkat is próbára teszik - avat a részletekbe Száva Piroska, a CSEÖH munkatársa, a szabadulószoba tervezője. - A cél, hogy mindeközben átéljük, micsoda kincs, hogy látunk, hallunk, szaglunk, ízlelünk és tapintunk. Korábban a budapesti Ability Parkban dolgoztam, amely játékos formában igyekszik megismertetni az embereket a fogyatékkal élők mindennapjaival. Az ott látottakból tudtam tapasztalatot és inspirációt szerezni a feladatokhoz.

A szoba megvalósításában kolléganője, Tolnai Tímea volt a segítségére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!